PONERIZACIJA DRUŠTVA

Otrovani vojnici kažu da su pronašli dokaze o prijestupima KBR-a u Iraku

Prevela i uredila : Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

www.businessinsider.com

Među vojnicima se toliko često pojavljuju misteriozne bolesti da one često ostaju neriješene.

Ali ovoga puta bi  mogao postojati tračak pravde za vojnike Nacionalne garde koji oboljevaju od 2003. god. od kada su u Iraku bili izloženi kemikalijama.

Odvjetnici vojnika tvrde da su otkrili dokaze koji pokazuju da je KBR, bivša Halliburtonova podružnica, znala da se štetne kemikalije nalaze na mjestima na koja su poslani američki vojnici kako bi ih čuvali, izvještava Nigel Duara za Associated Press.

KBR je oduvijek ustrajao na tvrdnji da nisu znali da se diskromatni natrij, karcinogen iz filma Erin Brockovich, nalazio u tvornici za pročišćavanje vode Qarmat Ali, unatoč činjenici da je Irak prodao 8 milijuna funti tog otrova prije američke invazije 2003. god.

Kako biste dobili kontekst, uzmite u obzir da je u veljači 2003. god. korporacija Halliburton predložena od strane uprave kako bi se borila protiv požara na izvorima nafte u Iraku putem premještanja za koje kritičari kažu da je se to dogodilo zbog Cheneyevih bliskih veza s tvrtkom.

Mjesec dana nakon što je KBR dobila ugovor, vojnici iz oregonske nacionalne garde su dobili zadatak da osiguravaju osoblje KBR-a koji su radili na obnovi objekta za obradu. Tek su u srpnju te godine izvršni direktori priznali da se na tom mjestu nalazio otrov.

Novi dokaz navodno pokazuje da je KBR znala za otrov najkasnije do siječnja 2003. god., rekli su odvjetnici za AP.