TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Stvorene genetski modificirane krave koje proizvode „ljudsko mlijeko“

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

naturalsociety.com

Čini se da genetski modificirane bebe, majmuni iz laboratorija, genetski modificirani komarci, pa čak i ljudski hibridi nisu dovoljni za neke genetičare koji kontinuirano sve više modificiraju genetski kod prirode. U posljednjoj kreaciji koju su znanstvenici pustili u javnost, ljudski su geni uspješno ubrizgani u genetski modificirane krave zbog čega one sada „mogu proizvoditi ljudsko mlijeko“ – mlijeko koje ima jednaka svojstva kao majčino mlijeko iz dojke.

Hibrid čovjeka i krave se sada stavlja u obzir kao alternativna mliječna formula za bebe dok znanstvenici zamišljaju „krda genetski modificiranih krava“ koje će konačno pružati ljudsko mlijeko potrebno za novorođenčad. Najava podsjeća na Monsantov genetski modificiran goveđi hormon rasta poznat kao rBGH. Sada zabranjen u više od 27 zemalja (iako se prodaje širom SAD-a), to je sintetički hormon stvoren korištenjem molekula i DNK dijelova koji su rezultat molekularnog kloniranja. Velika količina recenziranih istraživanja je rBGH okarakterizirala kao faktor rizika za rak dojke i probavnog sustava, no unatoč tome mnogi američki „službenici“ i „znanstvenici“ nastavljaju tvrditi da je siguran. Sjetite se, zabranjen je u više od 27 zemalja zbog opravdanih zdravstvenih rizika.

Prema vodećem istraživaču profesoru Ning Liju, za ovo se modificirano ljudsko mlijeko očekuje da će se unutar 10 godina naći na stolovima potrošača:

„Namjeravamo komercijalizirati neka istraživanja u tom području u naredne tri godine. Za ovo će mlijeko „slično ljudskome“ biti potrebno 10 ili nešto više godina kako bi se ulilo u potrošačku šalicu.“

Zvuči kao priča znanstvene fantastike u kojoj su moral i razlog stvar prošlosti – ljudsko mlijeko dobiveno iz genetski modificiranih krava – ali to je obeshrabrujuća stvarnost. U prošlosti smo vidjeli, nakon što se saznalo da podzemni laboratoriji u stvari proizvode ljudske hibride – humanzee – koristeći genetski otisak ljudi kako bi uzgojili uznemirujuća i strašna stvorenja, znanstvenici su počeli govoriti iznad ozbiljnih etičkih i moralnih implikacija. Postoji i velika zabrinutost oko očuvanja „genetskog integriteta“ ne samo ljudskih bića i životinja, nego i cijelog okoliša.

Miš s ljudskim uhom

Kao što je jedna glasnogovornica Kraljevskog društva za zaštitu životinja naglasila, klonirane su životinje u prošlosti pokazale ozbiljne zdravstvene probleme koje su uznemirile istraživače. Zbog čega su onda ti znanstvenici spremni izbaciti modificirano „ljudsko mlijeko“ na police trgovina diljem svijeta? Ona je rekla:

„Potomci kloniranih životinja često pate od zdravstvenih i socijalnih problema što predstavlja veliku zabrinutost.“

Primjer ove genetske prijetnje se može proučiti kroz uvođenje genetski modificiranog lososa. AquAdvantage lososa (modificirani brand) su na tržište gurali USDA (Američka agencija za hranu i lijekove) i velike biotehnološke korporacije i nalazio se pred distribucijom kada je Kongres zaustavio FDA prije nego što je odobrila lososa za konzumaciju zbog ozbiljnih briga za zdravlje i okoliš.

Genetski modificirani losos

Činjenica je ne samo da postojeća istraživanja pokazuju da je konzumacija genetski modificiranih prehrambenih proizvoda opasna za ljudsko zdravlje, nego oni ugrožavaju i prirodu u cjelini. I genetski modificirane bebe i losos, ukoliko se puste u javnu upotrebu, mogu učinkovito promijeniti genetsku strukturu budućih generacija – promjene koje mogu uzrokovati dugoročne posljedice koje još u potpunosti i ne shvaćamo.

Pitanje je koliko će dugo znanstvenici nastaviti ugrožavati javno zdravstvo i dobrobit svih živih stvorenja koja su uključena u goropadnu genetsku modifikaciju prije nego što se pokažu posljedice na takav način koji će zahtjevati ozbiljne reperkusije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.