TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Teleportacija više nije znanstvena fantastika!

Autor: Ljubica Šaran

Ljubiteljima serijala “Star Trek” su jako dobro poznate riječi kapetana J.T. Kirka: „Beam us up Scotty“ koje su označavale potrebu za premještanjem posade ili dobara s jednog mjesta na drugi zahvaljujući tehnologiji koja se naziva teleportacija. Godinama se smatralo da će ovakva tehnologija ostati samo u domeni znanstvene fantastike no nakon najnovijih istraživanja, teleportacija postaje stvarnost.

Sredinom 2010. godine znanstvenici su objavili kako su uspjeli teleportirati informaciju na razdaljinu od 16 kilometara, ova studija je tada bila objavljena u žurnalu Nature Photonics, no nitko iz znanstvenog svijeta nije smatrao da se išta više može učiniti po tom pitanju, barem ne u narednih 100 godina.

U znanstvenoj fantastici teleportacija obično označava transfer materije s jedne točke na drugu točku u prostoru u gotovo istovjetnom vremenu, u stvarnosti teleportacija obuhvaća pomalo „jezive“ aspekte kvantne mehanike (kako je Einstein objasnio moguću teleportaciju) s obzirom na ponašanje atoma i njihovih subatomskih čestica.

Prema teoriji o teleportaciji koja koristi kvantnu mehaniku i fiziku, majušni djelići svjetlosti i materije mogu postati spleteni te sve što se dogodi djeliću svjetlosti – fotonu dogodit će se i čestici materije, bez obzira na udaljenosti u stvarnom svijetu koji mi percipiramo.

teleportacija

Proboj na ovom polju su prvotno napravili kineski znanstvenici koji su po prvi puta u poznatoj ljudskoj povijesti stvorili uspješan eksperiment kvantne teleportacije u kojoj su foton teleportirali na udaljenost od 16 kilometara.

Uz pomoć plavog lasera, poluprovodnika i kristala beta-barij borata naučnici su prvo spojili dva fotona svjetlosti, nakon toga su poslali jedan proton s majušnom količinom dodatne energije od Pekinga u provinciju Hebei. Kada je jedan spleteni proton promijenio polarizaciju to isto se dogodilo i drugome.

Nakon dvije godine rada marljivi kineski znanstvenici su uspjeli napraviti kvantnu teleportaciju na nevjerojatnih 100 kilometara, naravno uz pomoć iste tehnologije kvantnog spleta. Fenomen koji se na engleskom jeziku naziva „quantum entanglement“ je u stvari duboka misteriozna poveznica koja nastaje kad god dva kvantna objekta dijele postojanje u različitim dijelovima svemira. Jasno nam je da ovakvo objašnjenje stvara pomutnju u našim linearnim umovima, no htjeli mi to ili ne, znali mi to ili ne takve veze postoje i omogućavaju kvantne skokove u prostoru.

Kvantna teleportacija se pokazala kao iznimno korisna tehnologija, teleportirane informacije ne putuju kroz naš uobičajen svemir i one se ne bi mogle preusmjeravati, prisluškivati ili hakirati.

No znanstvenici još uvijek moraju preći niz prepreka kako bi usavršili ovu tehnologiju i kako bi je eventualno praktično primijenili jer staklo u optičkim kablovima razbija poveznice među fotonima i one nestaju u najviše kilometra optičkog kabla.

Teleportacija koju su načinili europski znanstvenici između dva otoka Kanara.

21.05.2012., europski znanstvenici su uspjeli napraviti još jedan rekord u teleportaciji jer su uspjeli transportirati proton na razdaljinu od 150 kilometara, točnije između Tenerifa i La Palme na Kanarskim otocima.

Kineski i europski znanstvenici su izjavili kako je sljedeći korak teleportiranje fotona na geo stacionirane satelite jer se za sada smatra kako kvantna informacija koju proton nosi ne može „preživjeti“ atmosferu koja jednostavno obriše ili isiše informaciju u istome.

Ustvari europski znanstvenici su objavili kako nevremena, brze promjene temperature, oluje i kiše iznimno negativno utječu na kvantnu teleportaciju. Zbog vremenskih nepogoda europski znanstvenici su morali odgađati eksperiment gotovo godinu dana.

No ipak naučnici smatraju kako će s vremenom moći uspješno obaviti i teleportaciju fotona na satelit u orbiti planete ako ga budu teleportirali kada se satelit bude nalazio točno iznad mjesta teleportacije.

Profesor Anton Zeilinger s Instituta za kvantnu optiku iz Beča koji je voditelj ovog europskog eksperimenta, je izjavio kako će brojne nove tehnologije na kojima trenutačno rade omogućiti smanjenje raspršivanja kvantnog signala kada budu odlučili teleportirati foton sa Zemlje na satelit.

Kvantna teleportacija je omogućila još jednu stvar, a to je usklađivanje satova na mjestu odašiljanja i primanja fotona jer se teleportirani foton pojavljuje s jednog mjesta na drugom bez gubljenja vremena, točnije razlika nastala teleportacijom je 10 nano sekundi.

Ovi eksperimenti su pokrenuli interesantnu borbu između znanstvenika Istoka i Zapada, no vrlo je moguće da će konkurencija potaknuti razvoj teleportacije na neslućene razine, s obzirom koliko su uspjeli uraditi u samo dvije godine, s pravom se pitamo što li ćemo znati o teleportaciji za jedno desetljeće.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.