SVEMIR KROZ TELESKOP

Vrtlog aurore borealis

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

www.spaceweather.com

Arktičko je nebo 14. i 15. veljače eruptiralo neočekivanim prizorom aurora za koje stariji promatrači kažu da je među najboljima koje su vidjeli posljednjih mjeseci. Satelit Državnog programa američkog ministarstve obrane je na vrhuncu događaja fotografirao vrtlog sjevernih svjetala iznad Beringovog mora.

„Brojne snimke sa satelita DMSP F-18 su uhvatile dramatične aurora događanjaposljednjih nekoliko noći,“ rekao je analitičar Paul McCrone koji je obradio podatke na Centru za numeričku meteorologiju i oceanografiju američke ratne mornarice u Montereyu u Kaliforniji.

„Razlog eksplozije još uvijek nije potpuno jasan. Započela je 14. veljače kada su se magnetske smetnje namreškale oko sjevernog pola. Nije bilo zamijećeno izbacivanje korone u podacima o solarnim vjetrovima u to vrijeme; smetnje su se jednostavno pojavile. Jednom kada je započeo, prikaz je pojačan djelovanjem međuplanetarnog magnetskog polja (IMF). IMF u blizini Zemlje je vrhom bilo okrenuto ka jugu otvarajući pukotine u magnetskoj zaštiti našeg planeta. Sunčevo se svjetlo ulilo i nahranilo aurore.