SVIJET POD LUPOM

Klonirani će se konji smjeti natjecati na Olimpijskim igrama 2012

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

www.naturalnews.com

Dok su lijekovi za poboljšavanje performansi i tehnika zabranjeni za ljude, vrata za sudjelovanje na Olimpijskim igrama su otvorena za genetski modificirane konje.

U iznenađujućem, ali ne i šokantnom razvoju događaja, Međunarodni konjanički savez (FEI) je odlučio ukinuti zabranu prethodno stavljenu na klonirane konje.

Prema časopisu Konjska kronika, na njihovom nedavno održanom sportskom forumu, je rečeno: „FEI neće zabraniti sudjelovanje klonova ili njihovih potomaka na FEI natjecanjima. FEI će nastaviti promatrati daljnja istraživanja, osobito ona koja se odnose na blagostanje konja.“

Još 2007. god., stajalište FEI-a je bilo suprotno: „ Konkurentni konjički par konja i jahača se od strane FEI-a smatraju sportašima. Kloniranje jednog ili drugog u odnosu na natjecanje na međunarodnoj razini bilo bi za FEI neprihvatljivo. FEI se protivi kloniranju jer se ono kosi sa osnovnim FEI ciljevima: Omogućavanje FEI sportašima da se natječu na međunarodnim događanjima pod poštenim i jednakim uvjetima.“

Ova obavijest stiže pod svjetlom Olimpijade 2012. Hvaljene kao „najsofisticiranije anti-doping operacije u povijesti igara.“ Prema CNN-u, po prvi puta u povijesti Olimpijade, privatne će tvrtke osigurati svoje objekte – vrhunske 30 milijuna $ vrijedne laboratorije – kao pomoć pri testiranju uzraka olimpijskih sudionika za otkrivanje ilegalnih poboljšivača performansi. To će omogućiti farmaceutski gigant GlaxoSmithKline (GKS). Prema GSK, objekti će omogućiti „stručnjacima s Kraljevskog (sveučilišta iz Londona) da nezavisno upravljaju akreditiranim laboratorijem Svjetske antidopinške agencije (WADA) tijekom igara.“

Iako je obavijest FEI-ja za sudjelovanje kloniranih konja na Olimpijadi 2012. god. stigla prekasno, implikacije će biti dalekosežnije stavljajući pritisak na druga upravna konjička tijela da se opuste u općoj primjeni pravila o održavanju stajališta o nedopuštanju fizioloških promjeni performansi za sve sudionike.

Ovaj je postupak postavio presedan u svim sportovima, a šire implikacije takvog razvoja događaja mogu značiti da se pravila koja se odnose na ljudsko poboljšanje performansi mogu pobijati i postati opuštenija zbog pritiska onih koji zagovaraju njihovu upotrebu.

Trenutno su najveće svjetske tvrtke koje nude kloniranje ViaTech u Teksasu i Cryozootech u Sonchampu u Francuskoj.

Obje su vijest dočekale raširenih ruku i izjavile da je glavni cilj dozvoliti genima vrhunskih konja, koji su uginuli ili bili uškopljeni, da budu ponovno dostupni.