SVEMIR KROZ TELESKOP

U Saturnovim prstenima se nalaze maleni mjeseci

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Kada su znanstvenici usmjerili letjelicu Cassini ka Saturnovim prstenovima nisu ni sanjali što će im snimke visoke rezolucije otkriti, jer su smatrali kako su njegovi prstenovi sačinjeni isključivo od vodene prašine i komada leda.

Već nakon pregleda prvih snimaka u fotografijama koje su stigle na Zemlju uočeni su maleni mjeseci unutar Saturnovih prstenova.

Saturn i njegovi mjeseci. Fotografija vlasništvo: NASA/JPL- Caltech

Mail Online je napisao kako su prstenovi puni malenih prirodnih satelita koji se prije nisu mogli vidjeti jer su slike bile pre-male rezolucije. No nove slike snimljene su ne samo s visokom rezolucijom već i iz relativne blizine od samo 621.000 milja udaljenosti od Saturna.

Pogled na Saturn i njegove mjesece: Rhea, Tethys o Pandora. Fotografija vlasništvo: EPA/NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute.

Universe Today je čak i prenio kratki video uradak koji pokazuje kolikom brzinom prolaze mjeseci unutar Saturnovih prstenova.

Carolyn Porco, voditeljica Cassinijevog tima je rekla kako su se mini mjeseci odali zbog bacanja velike sjene unutar prstenova, čak i ako im je primjer samo nekoliko desetaka kilometara. Od 2006., do danas znanstvenici su uspjeli locirati 11 novih malenih mjeseca.

Titan i Tethys sa Saturnovim prstenovima u sredini. Fotografija vlasništvo: EPA/NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute.

Porco smatra da će novi podaci koje su dobili s letjelice Cassini pomoći u otkrivanju kako su nastale planete u ranijim fazama solarnog sustava, također je navela kako ćemo uz promatranje rasta Saturnovih mini mjeseca otkriti kako nove planete skupljaju materijale iz okoline.

Prvotne snimke malenih satelita unutar Saturnovih prstenova.

Mail Online je naveo kako Saturn za sada zvanično ima preko 60 mjeseca u svom planetarnom jatu, što je više od svih drugih planeta u solarnom sustavu, s pravom se pitamo jesu li Saturnovi prstenovi neka vrsta planetarnih jaslica.

Nevjerojatna fotografija Saturna i njegovih prstenova. Fotografija vlasništvo: NASA/JPL-CAltech.

Cassini je lansiran 1997., godine i orbitira oko Saturna od 2006. Nedavno je letjelica promijenila svoju putanju kako bi bacila što bolji pogled na Saturnove prstenove i mjesece.

Novi pogled na Saturnove prstenove. Fotografija vlasništvo: EPA/NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute.

Saturn trenutačno ima jak sjaj tako da je sa Zemlje vidljiv golim okom, nadamo se da ćemo u budućnosti dobiti još jasnije slike i prikaze nastanka novih mjeseca u Saturnovim prstenovima i njihovom neočekivanom rastu.