TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Snažne emocije “spajaju” ljudske mozgove

Preveo i uredio: Mate Grbavac

Eurek Alert

Doživljavanje snažnih emocija sinkronizira moždanu aktivnost između pojedinaca, otkrio je istraživački tim na sveučilištu Aalto i Turku PET centru u Finskoj.

Ljudske emocije su izrazito zarazne. Gledanje emocionalnih iskustava drugih ljudi, kao što su osmijesi, često aktivira odgovarajući emocionalni odgovor kod promatrača. Takva sinkronizacija emocionalnih stanja između pojedinaca može poduprijeti društvenu interakciju. Kada svi članovi grupe dijele zajedničko emocionalno stanje njihovi mozgovi i tijela obrađuju okolinu na sličan način.

Istraživači na Aalto sveučilištu  i Turku PET centru su sada otkrili da osjećanje snažnih emocija doslovno sinkronizira moždanu aktivnost različitih pojedinaca.

Rezultati su otkrili da je posebno osjećanje snažnih neugodnih emocija sinkroniziralo moždanu mrežu za obradu emocija u prednjem i srednjem dijelu. Nasuprot tomu, doživljavanje visoko uzbudljivih događaja je sinkroniziralo aktivnost u mrežama za vid, pažnju i osjećaj dodira.

Dijeljenje emocionalnih iskustava drugih osigurava promatraču somatosenzorni i nervni okvir koji olakšava razumijevanje namjera i radnji drugih, te dozvoljava da se priključimo njihovom doživljaju, ili se sinkroniziramo s njima. Takvo automatsko priključivanje olakšava društvenu interakciju i grupne procese, kaže honorarni profesor Lauri Nummenma s Aalto sveučilišta.

Rezultati imaju značajnije implikacije za trenutne nervne modele ljudskih emocija i grupnog ponašanja. To također produbljuje naše razumijevanje mentalnih poremećaja koji uključuju abnormalno društveno-emocionalno obrađivanje, kaže Nummenma.

Moždana aktivnost sudionika je mjerena funkcionalnom magnetskom rezonancijom dok su gledali kratke ugodne, neutralne i neugodne filmove.

Sveučilište u Finskoj Aalto je nova multidisciplinarna znanstvena i umjetnička zajednica u području znanosti, ekonomije, umjetnosti i dizajna. Sveučilište je osnovano finskim sredstvima i njegov je cilj da se razvije kao jedinstvena pravna osoba, da bi postalo jedno od najboljih sveučilišta u svijetu.  Kamen temeljac Aalto sveučilišta su njegove snage u obrazovanju i istraživanju. Na sveučilištu postoji 20 000 studenata osnovnog stupnja i diplomiranih studenata, kao i 5 000 članova osoblja, od kojih je 330 profesora.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.