TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Najstarije keramičke figure na svijetu pronađene u Veloj Spili na Korčuli – čudo staro preko 17500 godina!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Medije je preplavila vijest o pronalasku najstarijih keramičkih ukrasnih figura koje su iskopane u Veloj Spili pored Vele Luke na Korčuli. Ovaj pronalazak će u potpunosti promijeniti dosadašnju predstavu o razvoju europske civilizacije kao i o dostignućima ljudi koji su živjeli za vrijeme ledenog doba.

Fragmenti ukrasne keramike iz Vele Spile, stariji od 17 milenija.

Kada je tim znanstvenika iz Hrvatske i Engleske saznao da je 36 fragmenata ukrasnih figura iz Vele Spile datirano na starost od preko 17000 godina, s pravom su ostali začuđeni jer je zvanična znanstvena pretpostavka tvrdila da su ukrasni predmeti od keramike nastali nekoliko milenija nakon prolaska zadnjeg ledenog doba, točnije oko desetog milenija prije nove ere čiji su ostaci iskopani u Češkoj.

Otisak prsta pradavnog umjetnika s Korčule.

Dr. Rebeca Farbstein s Instituta za Arheološka Istraživanja na Cambridgeu je izjavila kako su artefakti pronađeni u Veloj Spili pripadali Epigravettijanskoj civilizaciji koja je nastala na području Balkana te da je ova keramika dokaz kako se umjetnost i zanatstvo razvijalo paralelno jedno s drugim. Farbsteinova je zaključila kako se treba preispitati nastanak prapovijesnih kultura na Balkanu koje su cvjetale na ovom području prije završetka ledenog doba.

Vela Spila, arheološka lokacija na Korčuli, u kojoj su pronađeni najstariji umjetnički keramički artefakti na svijetu.

Svih 36 fragmenata ukrasne keramike predstavljaju dijelove životinjskih figurica na kojima se nalaze različiti ukrasi; crte, žljebovi i rupice.

Profesor Preston Miracle s Cambridgea – koji je učestvovao u istraživanju figura iz Vele Spile –  je rekao kako je iznimno neobično pronaći ukrasnu keramiku koja je toliko stara, te da znanstvenici konačno shvaćaju kako su na našem području postojala paleolitska društva koja su bila sofisticirana i umjetnički nastrojena.

U tekstu Sci Newsa koji se bavi istom temom je otkriveno kako je keramička umjetnost u Veloj Spili cvjetala oko 2500 godina, točnije između 17500 do 15000 prije nove ere, te da je nakon toga netragom nestala.

Slomljena figurica konja ili jelena stara 17500 godina.

Studija objavljena 24.07.2012. u PLos One ukazuje da je Epigravettijanska civilizacija imala tradicionalan odnos prema keramičkoj umjetnosti iako su znanstvenici smatrali da bi na tako starim primjercima bilo realnije očekivati eksperimentiranje. Osim toga ova studija, koju su vodili arheolozi s Cambridgea i Hrvatskih Sveučilišta, je obratila pozornost na pronalaske paleolitkse keramike iz Dolnih Vestonica u Češkoj koja je datirana na starost od 31000 godina što trenutačno pripada najstarijim primjercima keramike u svijetu.

U zaključku studije stoji da otkriveni artefakti iz paleolitika otkrivaju nove socijalne dokaze te da je keramika u stvari otkrivena i razvijena u starijem paleolitiku.

Uvećana fotografija noge konja, na kojoj se vide tragovi rada umjetnika.

Vela Spila je velika i prostrana špilja u kamenu vapnencu, nalazi se neposredno pored mjesta Vela Luka na otoku Korčuli. Ova lokacija je dobro poznata i na njoj se sustavno istražuje već nekoliko decenija, no nitko nije mogao pretpostavljati da se u njoj skrivaju senzacionalni artefakti.

Zbog otkrića fragmenata keramičkih životinja, znanstvenici će morati pomaknuti postojanje Epigravettijanske kulture još dalje u prošlost. Naime, do sada se smatralo kako je ona nastala na našem dijelu Jadranske obale prije 12000 godina.

Zbog činjenice da su u spilji pronađeni brojni fragmenti keramičkih figura, znanstvenici smatraju kako je Vela Spila bila centar bogate i jedinstvene umjetničke tradicije, iako fragmenti dijelom nalikuju na artefakte pronađene u Češkoj koji su 10 milenija stariji od ovih na Korčuli, postoje stilističke razlike kao i velika razlika u vremenu i prostoru tako da znanstvenici zagovaraju kako se radi o različitim kulturama.

Uza sva interesantna otkrića koja smo vam bili u stanju predstaviti u zadnjih 11 mjeseci, s pravom se pitamo što li ćemo otkriti u narednom periodu. Iznimno nam je drago da se ispituju bogata nalazišta na području bivše Jugoslavije te da se o njima rade ozbiljna istraživanja čiji su rezultati dostupni javnosti.

Koliko će i hoće li ovo otkriće na Korčuli promijeniti znanstvenu paradigmu o nastanku civlizacije, ostaje da se vidi, a mi ćemo s pažnjom pratiti nastavak istraživanja u Veloj Spili.