PRIZMA DRUŠTVA

Bolivija će zabraniti prodaju Coca Cole

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

21.12.2012. Bolivija će zvanično zabraniti prodaju Coca Cole. Ovaj globalni priznati brend za sada u potpunosti ignoriraju tri zemlje; Kuba, Sjeverna Koreja i Burma (Mijanmar).

Bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanaca je izjavio kako kako će kraj jednog majanskog ciklusa označiti i kraj Coca Cole u Boliviji kako bi se započela nova era bez kapitalizma te kako bi se prihvatila kultura života i zajedničkog duha.

S obzirom da smo u proteklih godinu dana saznali pregršt podataka koji su proizvode najvećih proizvođača kole (Pepsi i Coca Cola) prikazali u pravom svjetlu, nadamo se da Bolivija neće samo stati na Coca Coli, već će se pobrinuti i za ostale proizvođače navodno zdravih gaziranih pića.

Prije nekoliko mjeseci smo objavili tekst koji je otkrio kako kole od nas prave šećerne ovisnike i kakve reakcije stvara naše tijelo neposredno nakon konzumacije, o tome možete više pročitati ovdje, no osim velike količine šećera i kiselina, kole sadrže i kancerogene kemikalije koje imitiraju umjetnu boju karamele, o tome smo više pisali ovdje. Naravno ne možemo zaboraviti i mnogobrojna umjetna sladila kao što su aspartam (Aspartame) ili Nutra Sweet koji stvaraju cijeli niz poremećaja i bolesti uključujući kancerogena oboljenja i moždane udare, i sve to u kolama koje se prodaju kao zdrava zamjena za kole sa šećerom. O tome smo više pisali ovdje, ovdje i ovdje.

Na koncu tu je i problem korištenja fetalnih stanica koje Pepsi upotrebljava kako bi ispitivala bolje okuse, o ovoj ogavnoj praksi smo pisali više puta ovdje i ovdje i ovdje.

Svjesni smo da je Bolivija izabrala zabranu prodaju Coca Cole kao politički korak, a ne zbog prvenstvene brige za zdravlje svojih građana, no Bolivija je već pokazala kako ima jako interesantan pristup rješavanju aktualnih ekoloških problema kada je zajedno s Ekvadorom stvorila zakon koji prirodi daje ista prava kao i ljudskom biću, o tome više možete pročitati ovdje.

Ova zemlja je poznata po još jednom interesantnom gašenju svjetskog poznatog brenda, riječ je o McDonaldsu. Nakon deset godina franšize u Boliviji, McDonalds se morao povući iz ove zemlje jer ljudi jednostavno nisu željeli jesti njihovu brzu hranu.

Nakon svih ovih interesantnih političkih mjera bolivijski predsjednik Evo Morales trenutačno započinje kampanju legaliziranja žvakanja listova koke i pijenja čaja od koke, što je bila vjekovna tradicija naroda u Andama, koju su bijelci definitivno uspjeli iskorijeniti rezolucijom UN-a 1961., jer je koka jedna od glavnih sirovina za pravljenje kokaina.

Ministar vanjskih poslova Bolivije je pozvao sve građane da umjesto Coca Cole počnu piti Mocochinchi – lagano osvježavajuće i prirodno nekonzervirano piće koje se pravi od sušenih i oguljenih breskvi s dodatkom šećera i cimeta.