U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Štedne žarulje mogu spržiti kožu i uzrokovati rak

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Brojne osobe su privučene kompaktnim fluorescentnim žaruljama zbog njihove reputacije kao prijatelja okoliša, ali svatko tko je pogledao te užarene alternative upoznat je s brojnim opasnostima za zdravlje i okoliš. Nedavno je istraživanje otkrilo još jednu novost koja zabrinjava, a povezana je s „zelenim štednim“ žaruljama jer pokazuje kako one mogu pomoću UV radijacije spržiti vašu kožu.

Istraživači sa Stony Brook sveučilišta iz New Yorka su, prateći istraživanja provedena u Europi, proveli vlastitu studiju u kojoj su istražili utjecaj žarulja na „stanice ljudske kože“. Za ovu su studiju istraživači kupili „štedne“ žarulje na različitim lokacijama i zatim izmjerili količinu isijavanja UV zračenja. Otkrili su „značajnu razinu UVC i UVA zraka“ koje su rezultat pukotina nađenih na presvlakama žarulja. Proučene su sve kupljene žarulje.

Nakon istraživanja tih emisija na stanice ljudske kože, otkrili su da zdrave stanice kože bivaju jednako oštećene kao da su izložene UV radijaciji. Slična su testiranja provedena uz korištenje žarulja s žarnom niti iste jačine zajedno s implementiranjem nanočestica UV-upijajućeg titan dioksida (TiO2) koje su pronađene u mnogim proizvodima za osobnu njegu. Dok žarulje s žarnom niti nisu imale negativan učinak na zdrave stanice kože, istraživači to isto nisu mogli reći i za „štedne“ žarulje.

„Naše je istraživanje otkrilo da je odgovor zdravih stanica ljudske kože na UV zračenje koje emitiraju „štedne“ žarulje u skladu s štetom nanesenom UV radijacijom…Šteta na stanicama kože je bila veća kada su stanicama kože prethodno dodane male doze TiO2 nanočestica,“ rekao je profesor Rafailovich. „Unatoč štednji energije, potrošači bi trebali biti oprezni kada koriste „štedne“ žarulje…naše istraživanje pokazuje da je najbolje izbjegavati njihovu blizinu i da su najsigurnije kada su smještene ispod dodatne staklene zaštite.“

Ovo, naravno nije jedini problem s kompaktnim fluorescentnim žaruljama. Uz to što imaju potencijalno negativan utjecaj na vašu kožu, ove žarulje emitiraju toksične kemikalije. Njemački su znanstvenici otkrili da spiralne „štedne“ žarulje mogu uzrokovati rak. Kažu da ove kompaktne fluorescentne žarulje ne bi trebale biti dugo upaljene jer u atmosferu emitiraju otrov kada su upaljene.

Znanstvenici upozoravaju da bi „štedne“ žarulje trebale biti što udaljenije od ljudskih glava zbog „električnog smoga“ fenola, naftalina i stirena.

„Za ovako kancerogene tvari je važno da budu što je više moguće udaljene od ljudskog okoliša,“ upozorio je Peter Braun, koji je proveo istraživanje u Berlinu. Kolega istraživač Andreas Kirchner je dodao: „Ne bi se trebale koristiti u neprovjetrenim područjima, a svakako ne u blizini glave.“

Izvješće izraelskih znanstvenika je početkom godine pokazalo da „štedne“ žarulje mogu pokrenuti rak dojke i da postoji opravdan strah od štetnog utjecaja na okoliš ukoliko se te žarulje bacaju na odlagališta.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je otkriveno da „štedne“ žarulje mogu otpuštati kancerogene kemikalije u zrak, novo je istraživanje pokazalo da se te kemikalije kontinuirano otpuštaju iz žarulja tijekom perioda od nekoliko tjedana ili mjeseci. A kao dodatak ovim saznanjima, one također otpuštaju određenu razinu žive koja također prelazi „sigurne“ doze za ljudsko zdravlje.

Unatoč svim saznanjima, i činjenici da su „štedne“ žarulje i do šest puta skuplje od tradicionalnih s žarnom niti, one se naširoko koriste diljem svijeta. Smatra se da smanjuju troškove električne energije i imaju dulji vijek trajanja.

Pod zakonima Europske Unije, u dućanima se uskoro neće moći kupiti ili uvesti žarulje s žarnom niti. Prodavačima je dozvoljeno da ih prodaju samo do isteka zaliha. U SAD žarulje s žarnom niti su od početka ove godine ukinute. Australija i Kuba su također u potpunosti počele koristiti „štedne“ žarulje.

Sastavni dijelovi “štedne” žarulje

U Europskim zemljama još uvijek traje rasprava o ovoj temi zbog štetnog utjecaja „štednih“ žarulja. Porošači naglašavaju da bi, uz navedeno, osobe osjetljive na određenu vrstu svjetlosti trebale iz zdravstvenih razloga koristiti tradicionalne žarulje.

„Zabrane bi mogle za mnoge osobe koje boluju od epilepsije i tjeskobe u bolnicama uzrokovati dodatne probleme,“ rekao je Martin Callanan, član Europskog parlamenta. On također upozorava da nove žarulje neće raditi na svim vrstama rasvjetnih tijela ili prekidačima za kratka svjetla, te da će davati grubu svjetlost.

Europska komisija potrošače uvjerava da će imati mnogo izbora i da će promjene biti rađene postupno. Međutim, također priznaju da se sa „štednim“ žaruljama treba rukovati oprezno. Ukoliko se razbije, ljudima se savjetuje da provjetre prostoriju i izbjegavaju korištenje usisavača kada čiste nastali nered kako bi spriječili izlaganje živi i ostalim elektroničkim dijelovima u žarulji. Umjesto toga, otpad bi se trebao ukloniti mokrom tkaninom uz izbjegavanje kontakta s kožom. Korištene se žarulje moraju staviti u posebne spremnike za prikupljanje.

Ukoliko  smatrate da žarulje s žarnom niti nisu veliki potrošači u vašem kućanstvu, možete ih slobodno koristiti. Zemlja će biti dobro, ona prolazi kroz svoj vlastiti ciklus zagrijavanja i hlađenja, a mi ljudi si ponekad pridajemo preveliku važnost pri ujtecaju na taj ciklus. Toplina koju proizvodi žarulja s žarnom niti nije u potpunosti izgubljena. U hladnijim mjesecima, ona smanjuje troškove grijanja.

U narednim mjesecima će i cijene „štednih“ žarulja biti sve niže i na tržištu će se pojaviti nova rasvjetna tijela. Vlade diljem svijeta bi jednostavno, umjesto promoviranja „štednih“ žarulja trebale početi inzistirati na proizvodnji žarulja koje su elektromagnetski čiste i ne sadrže otrovne kemikalije. Uz nepropisno odlaganje „štednih“ žarulja, izlažemo se riziku „živine vremenske bombe“. Neke od njih (LED) su i sada dostupne, ali su skupe. S obzirom da svatko od nas koristi žarulje i s obzirom da su žarulje s žarnom niti već ukinute u mnogim zemljama, ova tema zahtjeva našu pozornost.

Reference:

naturalsociety.com

www.nytimes.com

www.independentsentinel.com