U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

MEDICINSKI FENOMENI: Djevojčica rođena „trudna“ i parazitski blizanci

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Jeste li ikada čuli za slučajeve parazitskih blizanaca, u kojemu jedan potpuno razvijeni blizanac u sebi nosi nerazvijeno ili djelomično razvijeno tijelo blizanca, ili za slučaj djevojčice koja je rođena trudna? Ne, nije riječ o novinarskim patkama već o najneobičnijim medicinskim fenomenima. Otkrijte zajedno s nama čuda prirode o kojima današnja medicina još uvijek malo zna.

Liječnici iz Saudijske Arabije su svjedočili rijetkom fenomenu nakon što je djevojčica rođena trudna, izvještavaju pisani mediji. Djevojčicina majka je bila trudna i nosila je blizance, ali liječnici kažu da su fetusi razvili abnomalnost uzrokujući tako rijetko stanje poznato kao fetus in fetu, izvjestio je britanski Metro časopis.

Pod normalnim okolnostima bebe bi bile blizanci, međutim, u ovom slučaju fetus je rastao unutar svoje sestre stvarajući nešto što je opisano kao „jedinstveni slučaj na svijetu“, novine izvještavaju.

Fetus in fetu se događa na svakih 500 000 rođenja i tehnički se smatra živim pa je to potaknulo rasprave o tome da li bi uklanjanje bebe bilo smatrano ubojstvom. Ali liječnici kažu da je fetus živ jedino u smislu da njegovi sastavni dijelovi još nisu umrli ili bili eliminirani.

Sanju Bhagath

Još je jedan sličan slučaj zabilježen u Indiji kod 36-godišnjeg muškarca Sanjua Bhagatha koji je oduvijek bio zabrinut za svoj trbuh ali je nastavljao tako živjeti pretpostavljajući da je to njegovo prirodno stanje. Uvijek je osjećao nelagodu i bol, a ljudi bi ga zamijetili kamo god bi išao zbog njegovog velikog, natečenog trbuha. Shvatio je da nešto ne valja kada je njegov trbuh počeo rasti. Jedne večeri, kada je osjećao neizdrživu bol, odvezen je u bolnicu gdje su mu liječnici dijagnosticirali tumor i pripremili ga za operaciju. U osnovi, tumor je bio toliko velik da je vršio pritisak na njegovu dijafragmu zbog čega je Sanju ostajao bez daha.

Dok je operirao Sanjua, doktor Mehta je ugledao nešto što nije uopće očekivao. Kada je otvorio Sanjuov trbuh kako bi uklonio tumor, izlilo se mnogo tekućine… a zatim se dogodilo nešto neobično.

Dr Mehta je rekao:

“Na moje iznenađenje i užas, mogao sam se rukovati s nekim unutra. To je za mene bio ogroman šok.“

Fetus in fetu se događa na svakih 500 000 rođenja

Jedan od liječnika koji je prisustvovao operaciji je rekao:

„Stavio sam ruku unutra i osjetio da se tamo nalazi mnogo kosti. Prvo je izašao jedan ud, zatim neki dijelovi genitalija, nakon toga dio kose, neki udovi, čeljust i kosa.“

Ono što je uklonjeno iz njegovog trbuha bilo je mutirano tijelo njegovog brata blizanca.

Fetus in fetu: To bi mogao biti blizanac-parazit koji raste unutar domaćinovog tijela. U vrlo ranoj trudnoći, kada oba fetusa dijele zajedničku posteljicu, jedan se od fetusa omota i obgrli drugog. Omotani blizanac postaje parazit. Njegovo preživljavanje ovisi o stupnju preživljavanja domaćina blizanca jer se opkrbljuje hranom putem njegovog tijela.

Fetus in fetu, parazitski blizanac

Normalan blizanac mora hraniti obgrljenog blizanca hranjivim tvarima koje dobiva putem jedne pupčane vrpce i obično umire prije rođenja, ali u slučaju Sanjua Bhagata, on je preživio.

Fetus in fetu može preživjeti kao parazit nakon rođenja u vrlo rijetkim slučajevima sve dok ne počne rasti i predstavljati opasnost za život domaćina o čijem životu ovisi.

Još jedan takav zabilježeni slučaj je onaj trogodišnjeg dječaka iz Perua, Isbaca Pacunde, koji je također u svojem trbuhu nosio tijelo svojeg brata blizanca. Dr Carlos Astocondor, plastični kirurg s Las Mercedes bolnice u Chiclayou je za novinare izjavio da je djelomično formirani fetus težio oko jedne funte i pol i bio je dugačak oko 9 inči. Ekipa od 12 liječnika je kirurški odstranila tkivo iz dječakovog trbuha. Fetus je imao oči, kosti i kosu, ali nije razvio mozak, pluća, srce ili crijeva.

Isbac Pacunda s ocem u bolnici dok iščekuje operaciju

Iako su ovi slučajevi rijetki, ali nisu potpuno nepoznati u medicinskoj struci.  Deepak Paswaan je dječak kojeg su uvijek zadirkivali i nazivali „vragom“ i „čudakom“ jer je bio rođen s parazitskim blizancem koji je stršio iz njegovog trbuha.

Rođen u Biharu, Indija, Deepak je svoje djetinjstvo proveo noseći uokolo nerazvijene noge i ruke nečega što bi pri normalnoj trudnoći bio njegov brat blizanac.

Ekipa od šest liječnika je prilikom operacije uklanjanja prvo odstranila dodatne udove i zatim posljednja dva sata provela šijući krvne žile koje je Deepak dijelio sa svojim bratom. Da nije bio podvrgnut operaciji, Deepakov bi život bio ugrožen zbog povećanog naprezanja njegovih organa i čestih infekcija. Blizanac parazit je čak imao i svoja crijeva koja su morala biti uklonjena sa Deepakove jetre.

Deepak Paswaan

Medical News Today je izvjestio da je u Grčkoj zabilježen jedan slučaj u kojem je djevojčica patila od bolova u trbuhu nakon čega joj je dijagnosticiran tumor. „Liječnici su vidjeli da je njezin trbuh natekao s desne strane, ali nisu ni posumnjali da se iza tog tumora krije embrij,“ rekao je ravnatelj opće bolnice Larissa. Nakon operacije uklanjanja blizanca, izvješteno je da se djevojčica u potpunosti oporavila.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

www.alarabia.net

crayobrains.hubpages.com

abc.news.go.com

www.parentdish.co.uk