U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Terapija s kućnim ljubimcima: zlatni retriver Jake uveseljava djecu na intenzivnoj njezi

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Mail Online

Dječja bolnica u Memphisu je dobila neočekivan posjet prijateljskog zlatnog retrivera Jakea koji je uveselio cijeli odjel intenzivne njege ove bolnice.

Osmogodišnji Jake je posjetio djecu u dječjoj bolnici Le Bonheur u Memphisu u Tennesseeju, što je sastavni dio sheme „Terapije s kućnim ljubimcima.“

U Jakeove pacijente spada i šestogodišnji Alex Gosa koju je Jake posjetio jučer u bolničkoj sobi.

Kada su Alexu rekli da je pas dvije godine stariji od njega, dječak je odgovorio; „Dostići ću i ja do njegovih godina.“

Alex je primljen na intenzivnu njegu jer je izgubio nožni prst u nesreći prije dva tjedana.

Maleni dječak se mazio s Jakeom po „liječničkom naputku“ jer bolnica organizira susrete djece s intenzivne njege i kućnih ljubimaca za vrijeme njihovog oporavka.

„Terapija s kućnim ljubimcima rezultira bržim i boljim oporavcima malenih pacijenata,“ izjavilo je osoblje bolnice La Bonheur.

Ovakva pomoć malenim pacijentima je na snazi već dva tjedna i u biti je prvi slučaj da životinje smiju ući u intenzivnu njegu neke bolnice.

Sara Burnett, glasnogovornica bolnice,j e rekla kako osoblje i pacijenti imaju koristi od ovakvih posjeta:

„Svi se na trenutak odmorimo od posla i pomazimo pse koji nam dolaze u posjet bolnici, psa maze baš svi od djedova i baka do liječnika i rodbine malenih pacijenata na intenzivnoj njezi. Mislim da postoji nešto razoružavajuće u psu koji posjećuje bolnicu, jednostavno se zaustavimo na trenutak da bismo pomazili psa.

Pacijentica Madeline Epps je rekla:

„Kada ste prikovani za bolnički krevet ne znam koliko dana, tjedana ili mjeseci, vrlo je lijepo na ovaj način osjetiti ljubav, takvo suosjećanje ne možete dobiti od ljudi.“

Ovakav tretman pacijenata se poznaje po nazivu AAT to jest animal assisted therapy – terapija potpomognuta životinjama – s tom terapijom se liječe psihički i fizički problemi pacijenata još od XVIII stoljeća.

Znanstvena studija iz 2010., godine, publicirana u žurnalu Early Childhood Education, je pokazala da naročito djeca imaju pozitivne učinke zahvaljujući AAT terapiji.

U zaključku studije stoji kako djeca percipiraju životinje kao bića koja ne osuđuju te im je s njima lakše stvoriti sustav emocionalne i socijalne potpore.