SVEMIR KROZ TELESKOP

Švicarska stvara „satelitskog smetlara“ koji će očistiti svemir

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

theguardian

Više od pola stoljeća slanja objekata u svemir je Zemlju okružilo smećem. Komadići već odavno mrtvih satelita, potrošene raketne faze i ostale krhotine orbitiraju oko planeta brzinom od oko 18 000 milja na sat dok svaki komad nosi potencijalni rizik za satelite koji rade ili astronaute.

Međutim, Švicarska ima plan. Znanstvenici sa švicarskog svemirskog centra EPFL, saveznog instituta za tehnologiju u Lausanneu, žele poslati satelitskog smetlara u orbitu kako bi pomeo komadiće i zauvijek ih uklonio iz orbite.

SFr, 10-metarski satelit, nazvan CleanSpace One, bi migao biti lansiran unutar pet godina, prema EPFL-u.

NASA prati 16 000 komadića orbitirajućeg smeća koje je veće od 10 cm u promjeru. Moglo bi ih postojati više od 500 000 veličine 1 cm i na stotine milijuna manjih.

Čak i maleni komadić otpada bi mogao ozbiljno oštetiti (ili čak uništiti) satelite ili ostale letjelice koje se sudare s njim stvarajući tako još opasniji otpad. Međunarodna svemirska stanica mora svakodnevno mijenjati svoju orbitu kako ju ne bi udarili veći komadići tog smeća.

Američki je satelit Iridium-33 u veljači 2009. god eksplodirao kada je slučajno udario u ruski davno napušten Cosmos-2251 satelit.

„Postalo je neophodno da budemo svjesni postojanja ovog otpada i rizika koje donosi njegovo širenje,“ rekao je Claude Nicollier, astronaut i profesor na EPFL-u.

CleanSpace One će svoju putanju uskladiti sa svojom metom korištenjem ultra kompaktnog motora kojeg je dizajnirao EPFL. To neće biti jednostavna zadaća pri brzini od 18 000 milja na sat, osobito ako smeće rotira. CleanSpace One  će se tada uputiti prema Zemlji i zajedno sa svojim smećem, izgorjeti u atmosferi.

Na prvoj će misiji EPFL ciljati na spuštanje jednog od dva napuštena švicarska satelita: the Swisscube pikosatelit, koji je lansiran 2009. god ili TIsat, lansiran u srpnju 2010. god.

Ruska sonda upućena na Marsov mjesec nikada nije izašla iz Zemljine orbite nakon lansiranja u studenom. Unatoč trudu ruskih i europskih svemirskih agencija da stupe s njom u kontakt, postala je jedan od najtežih i najotrovnijih komada svemirskog smeća koji bi se mogao srušiti na Zemlju.

„Želimo ponuditi i prodati cijeli asortiman gotovih sustava, dizajniranih na najodrživiji način, koji će moći deorbitirati nekoliko različitih vrsta satelita,“ rekao je Volker Gass, direktor švicarskog svemirskog centra u svojoj izjavi na Internetskoj stranici EPFL-a.

„Svemirske agencije sve više smatraju da je neophodno uzeti u obzir i pripremiti se na eliminaciju stvari koje se šalju u svemir. Želimo biti pioniri u ovom području.“