VREMEPLOV

Avion koji se srušio u Empire State

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Maglovitog jutra u subotu 28. srpnja 1945. god., poručnik William Smith je upravljao bombarderom B-25 američke vojske kroz grad New York. Putovao je prema aerodromu Newark kako bi pokupio svojeg zapovjednika, ali iz nekog se razloga pojavio iznad aerodroma LaGuardia i zatražio izvještaj o vremenu. Toranj LaGuardije je zbog loše vidljivosti želio da on sleti, ali Smith je zatražio i dobio dozvolu od vojske da nastavi do Newarka. Posljednji prijenos iz tornja LaGuardije do aviona je bilo zlosutno upozorenje: „S mjesta na kojem se nalazim, ne mogu vidjeti vrh zgrade Empire State.“

Suočen s gustom maglom, Smith je spustio bombarder niže kako bi povratio vidljivost kada se našao ured Manhattana, okružen neboderima. Na početku je bombarder bio usmjeren ravno prema Glavnoj zgradi New Yorka (Central Building) ali je Smith u posljednjem trenutku uspio skrenuti zapadno i izbjeći ju. Nažalost, to ga je poravnalo s drugim neboderom. Smith je uspio zaobići nekoliko nebodera dok se nije našao na putu ka Empire State zgradi. U posljednjem je trenutku Smith pokušao podignuti bombarder i zaokrenuti ga, ali bilo je prekasno.

U 9:45 sati, deset tona težak bombarder je udario u sjevernu stranu Empire State zgrade. Veći dio aviona je udario u 79. kat stvarajući otvor u osamnaest stopa širokoj i dvadeset stopa visokoj zgradi. Avion je udario u urede Servisa za ratnu pomoć Konferencije nacionalne katoličke skrbi.

Catherine O’Connor je opisala sudar: „Avion je eksplodirao unutar zgrade. Prošlo je pet ili šest sekundi –  Ja sam teturala na nogama pokušavajući održati ravnotežu. – A ¾ ureda je u trenu progutao plamen. Jedan čovjek je stajao u tom plamenu. Mogla sam ga vidjeti. To je bio kolega Joe Fountain. Cijelo mu je tijelo bilo u plamenu. Uporno sam ga zvala, ‘Dođi, Joe, dođi.’ Išetao je iz toga.“ Joe Fountain je preminuo nekoliko dana kasnije. Jedanaest djelatnika je spaljeno, neki su još uvijek sjedili za svojim stolovima, dok su ostali pokušavali pobjeći od vatre.

Jedan motor i dio podvozja su se zakovitlali preko 79. kata, kroz zidne pregrade i dva požarna zida i zatim van kroz prozore s južne strane kako bi na kraju pali na dvanaest katova visoku zgradu preko puta u 33. ulici. Vanjska je mašina uletjela u otvor dizala i sletjela na dizalo. Dizalo je počelo strelovito padati pomalo usporeno sigurnosnim uređajima. Nekim čudom, kada je stigla pomoć do ostataka dizala u podrumu, dvije žene koje su se unutra nalazile su još uvijek bile žive.

Dio otpada od sudara je pao na okolne ulice tjerajući tako pješake da potraže zaklon, ali većina toga je palo na prepreku zgrade na petom katu. Najveći je dio olupine ostao zaglavljen sa strane zgrade. Nakon što je požar ugašen i nakon što su uklonjeni ostaci žrtava, ostatak olupine je uklonjen kroz zgradu.

Sudar aviona je ubio 14 osoba (11 djelatnika u uredu i tri članova posade), a ozlijeđeno je 26 osoba. Iako integritet Empire State zgrade nije bio narušen, načinjena šteta je iznosila 1 milijun $ (današnja vrijednost od otprilike 10 milijuna $).

Osam mjeseci nakon pada aviona, američka je vlada ponudila novac obiteljima žrtava. Neke su prihvatile, ali ostali su pokrenuli tužbu koja je rezultirala promjenom točke zakona. Zakon o federalnom potraživanju naknada štete iz 1946. god. je po prvi puta američkim građanima dao pravo da tuže saveznu vladu.

1945. god. je Empire State zgrada imala reputaciju naviše građevine na svijetu (prije nje je to bila Chrysler zgrada). Sagrađena je za 14 mjeseci u periodu od 1930. do 1931. god., a na njoj je radilo 3700 radnika. Troškovi izgradnje su iznosili 24,7 milijuna $ (današnje protuvrijednosti 500 milijuna $). Nakon završetka, ova je zgrada imala 102 kata i postala je prva zgrada koja je ikada sagrađena, a koja ima više od 100 katova. Danas je to ponovo najviša građevina u New Yorku nakon rušenja blizanaca 11. rujna. 2011. god.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

melpor.hubpages.com

www.npr.org

history1900s.about.com