SVEMIR KROZ TELESKOP

Obilježja Marsa izbrisana iz postojanja

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

www.universetoday.com

Dodatni dokazi da je Mars svijet koji se uvijek mijenja: „2010. god. je HiRISE kamera s Marsovog Reconnaissance orbitera (MRO) zabilježila dokaz da se stijena nagnula u krater. Stijena je ostavila vidljiv trag na marsovskom regolitu koji je dovoljno velik da ga uoči MRO. Ali samo jednu marsovsku godinu kasnije, tragovi su nestali, izbrisani iz postojanja.

„To je najvjerojatnije zbog fine svijetle prašine koja je prenesena u atmosferu, zatim je pala  natrag i ponovno prekrila tamne tragove,“ napisao je Ross A. Beyer na web stranici HiRISE-a.

Beyer je rekao da su tragovi stijene mnogo tamniji jer, dok se stijena kotrlja, ona „pokreće minijaturne lavine prašine. Svijetla, fina prašina otkliže ostavljajući tamniji, krupniji prah ispod sebe.“

Kako su se stijene počele kretati na Marsu? Stijene su na neki način uzdrmane što ih oslobađa iz ruba kratera, a za to postoje dvije mogućnosti. Jedna od njih je ta da udar meteorita ili neko drugo podrhtavanje pogađa i oslobađa stijene. Druga je mogućnost, kao što je to slučaj pri lavinama koje je MRO zabilježio na Marsu, proljetno otapanje smrznutog ugljičnog dioksida koji se formira tijekom marsovske zime što može uzrokovati da se kamenje i krhotine oslobode od litice ili da se nagnu.

Mars svakako nije mrtav svijet kako smo nekada smatrali, a mogućnosti HiRISE-a i dalje otkrivaju promjenjiv, nepredvidljiv pejzaž.