PRIZMA DRUŠTVA

Osuđen na zatvorsku kaznu zbog sakupljanja kišnice u Oregonu

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

rt.com.usa

Muškarca iz Oregona očekuje zatvorska kazna u trajanju od mjesec dana nakon što je osuđen zbog devet prekršajnih tužbi vezanih uz nezakonito korištenje…vode. Gary Harrington je osuđen na zatvorsku kaznu nakon što je proglašen krivim zbog nezakonitog skupljanja vode na osobnom seoskom vlasništvu.

Harrington se od 2002. god. borio za svoje zakonsko pravo da sa vodom čini što god želi. Sada , nakon što je prošlo više od desetljeća od njegove prve obrane od optužbi da osobno napravljeni ribnjaci na njegovom 0,70 km² velikom zemljištu narušavaju lokalni zakon, Harrington je osuđen na 30 dana iza rešetaka i kažnjen novčanom kaznom od 1500 $.

Vlasti kažu da je Harrington prekršio zakon sakupljanjem prirodne kišnice i snježnih nanosa koji su naneseni na njegovo zemljište. Dužnosnici Komisije Medfordskih voda su osporavali da se voda na Harringtonovoj imovini, bez obzira je li došla s neba ili ne, smatra pritokom obližnjeg Crowfoot Creeka i time podliježe zakonu iz 1925. god. koji Medfordskim vodama daje puno vlasništvo i prava. Zbog toga su tužitelji bili u stanju tvrditi na sudu – uspješno – da su tri domaća ribolova i plovidbeni ribnjaci u Harringtonovom dvorištu kršenje zakona.

Zbog punjenja „tri nezakonita rezervoara“ vodom koja otječe na njegovom zemljištu, Harrington je osuđen za devet prekršajnih optužbi okružnog suda. On kaže da će se pokušati žaliti sve dok stoji optužba služenja 30 dana zatvora. Također je osuđen na tri godine uvjetne kazne.

„Trideset dana u zatvoru zbog sakupljanja kišnice?“ rekao je Harrington za Mail Tribune. „Živimo u izrazito požarnom području i vlada će ovdje otvoriti ventile i doista upravo sada izgubiti svu vodu na početku sezone požara.“

„Kada dođemo do točke kada seoski vlasnik zemljišta ne može sakupljati kišnicu koja pada na njegovo zemljište kako bi zaštitio svoje vlasništvo, onda smo otišli predaleko,“ dodaje Associated Press. „Ovo bi trebalo poslužiti kao teško upozorenje svim vlasnicima ribnjaka.“

Odvodeći svoj bijes do CNS Newsa, Harrington kaže da bi se i ostali trebali bojati jer bi mogli biti slijedeća žrtva napada. U njegovom je slučaju 2003. god. izdana dozvola od strane države koja mu dozvoljava činiti s vodom što god želi na vlastitoj imovini. I iako na prvi pogled državni Odjel za vodne resurse nije vidio nikakvu krivnju, uskoro nakon toga je povukao svoju dozvolu i ostavio Harringtona da se bori devet godina.

„Vlada se ponaša nasilnički. Oni su samo veliki nasilnici i ako samo legnete, umrete i odustanete, to će ih samo činiti još većim nasilnicima. Dakle, mi se, kao Amerikanci, moramo založiti za naša ustavna prava, za naša prava kao građane i da ostanemo čvrsti,“ kaže za CNS.

„Ovo je dobra zemlja, pobijedit ćemo,“ inzistira.