SVEMIR KROZ TELESKOP

Pronađena drevna supernova? Novo istraživanje otkriva zvjezdani sustav koji bi mogao eksplodirati

Ostatci Tychove zvijezde, supernova tipa 1a.
Slika pripada: NASA/CXC/SAO/JPL-Caltech/MPIA/Calar Alto/O. Krause et al.

Preveo i uredio: Filip Dujmušić

Matrix World

ScienceDaily

Supernove tipa 1a su posljedica velikih zvjezdanih eksplozija. Promatranje njihove svjetline koristi se za određivanje njihove udaljenosti u svemiru i predstavljaju dokaz da se svemir ubrzano širi. No, još se uvijek premalo zna o specifičnostima procesa formiranja supernove. Novo istraživanje, koje vodi Stella Kafka sa Carnegie Instituta, otkriva zvjezdani sustav, prije eksplozije, koji će vjerojatno postati supernova tipa 1a.

Prihvaćena je teorija da supernove tipa 1a nastaju termonuklearnom eksplozijom zvijezde „bijeli patuljak“ koja je dio binarnog sustava – dvije zvijezde koje su fizički blizu i orbitiraju oko zajedničkog centra mase. Bijeli patuljak posjeduje masu koju stvara njegov pratilac. Kada masa bijelog patuljka naraste i postane 1,4 puta veća od sunca, bijeli patuljak eksplodira i proizvodi supernovu tipa 1a. Temeljna pitanja su: Koja je priroda zvijezde pratilje i kako se masa bijelog patuljka povećava? Također, kako taj proces utječe na svojstva eksplozije?

Slika predstavlja model dviju zvijezda koje pripadaju binarnom sustavu. Bijeli patuljak (manja zvijezda) “crpi” masu iz svoje gigantske zvijezde pratilje.
Slika pripada: P. Marenfeld i NOAO/AURA/NSF

S tim pitanjima na umu, znanstvenici su u potrazi za sustavima koji bi mogli postati supernove tipa 1a. Postoji na tisuće takvih sustava, od kojih niti jedan još uvijek nije eksplodirao. Nedavne studije, u koje su uključeni znanstvenici s Carnegie opservatorija, otkrile su da je natrijev plin povezan sa supernovom tipa 1a. Ovaj bi plin mogao biti izbačen iz zvijezde pratilje i ako bi se zadržao u sustavu, to bi bila potvrda da je bijeli patuljak eksplodirao. Kafka je još uvijek “u potrazi za iglom u plastu zvjezdanog sijena”.

Koristeći podatke iz DuPont teleskopa u opservatoriju Las Campanas, Kafka i njezin tim – Kent Honeycutt sa Indiana Univerziteta i Bob Williams sa Space Telescope Science Instituta – tražili su tragove tog plina i otkrili su binarnu zvijezdu pod nazivom QU Carinae koja bi mogla eksplodirati. Sadrži bijelog patuljka, koji crpi masu od divovske zvijezde pratilje. Oko sustava je otkriven i natrij.

Du Pont teleskop

Ova zvijezda pripada maloj kategoriji binarnih sustava koje su vrlo svijetle i u kojoj bijeli patuljak crpi materijal iz svog pratioca u vrlo velikim količinama. Natrij bi trebao biti proizveden u atmosferi masovne zvijezde pratilje, a može biti izbačen iz sustava preko zvjezdanog vjetra. Ako ovaj bijeli patuljak eksplodira u supernovu, otkrit će se isti tip natrija kao kod drugih supernova tipa 1a.

“Zaista smo uzbuđeni zbog našeg otkrića”, izjavila je Kafka. “Razumijevanje tih sustava, prirode dviju zvijezda, način na koji se razmjenjuju masa, i njihova dugoročna evolucija dat će nam cjelovitu sliku o tome kako binarni zvjezdani sustavi mogu proizvesti jednu od najvažnijih eksplozija u svemiru.”