SVIJET POD LUPOM

Okrutno buđenje: mineralna ulja zagađuju svačiji organizam

Autor: urednici MW-a

Matrix World

Znanstvena literatura pokazuje da postoji barem dvadeset štetnih zdravstvenih učinaka povezanih s izlaganjem mineralnim uljima, naftnim derivatima. Novo istraživanje pokazuje da se ovi ugljikovodici, topivi u masti, gomilaju u uznemirujućim razinama u našim tijelima, čak ugrožavaju novorođenčad jer kontaminiraju majčino mlijeko.

Studija provedena u Austriji je pokazala veliku kontaminaciju uzetih uzoraka masnog tkiva i majčinog mlijeka s mineralnim parafinima, te je zaključeno da bi mineralni parafini mogli biti najveći onečišćivač našeg tijela, u iznosu od 1 g po osobi, a može dostići i do 10 g, u ekstremnim slučajevima.

Kako navodi GreenMedInfo, djeca imaju mnogo veći rizik za nuspojave povezane s izloženošću mineralnim uljima zbog njihove niže tjelesne težine u usporedbi s kemijskom izloženošću. Također imaju  manje razvijene krvno-moždane barijere i slabije razvijen detoksikacijski sustav u usporedbi s odraslima. Pronađeno je da djeca akumuliraju višu razinu od odraslih, zbog njihove veće potrošnje žitarica i konditorskih proizvoda, odnosno zbog njihove nesposobnosti da se učinkovito detoksificiraju.

Mineralno ulje je naftni derivat, a sirova nafta je, po definiciji, prirodni proizvod jer je izrađen od strane zemlje same. No to uopće ne znači da je zdravo za ljude, baš naprotiv, izrazito je štetno!

Kako je moglo do toga doći? Zakonski je dopušteno dodavanje mineralnog ulja u našu hranu, lijekove i kozmetiku, te se akumulira u našem tijelu tijekom vremena, a najviše koncentracije se nalaze u našim masnim naslagama. Jedna studija o provedenim obdukcijama iz  1985., otkrila je da je 48% jetri i 46% slezena  od 465 analiziranih obdukcija pokazuje lipogranulome izazvane mineralnim uljima. Lipogranulomi su kvržice nekrotičnog, masnog tkiva povezane s granulomatoznima upalama ili reakcija na strano tijelo polaganjem masne tvari, što ukazuje koliko su promjene patoloških tkiva povezane s izlaganjem tim spojevima.

U SAD-u, krovna udruga FDA je odobrila mineralno ulje za uporabu u kozmetičkim proizvodima, kao i dodatak hrani do 10 mg/kg dnevno. Za odraslu osobu od 70 kg to je ekvivalent od 680 miligrama dnevno ili 248 grama godišnje!

Prema američkom zakonu FDA  je odobrila da se sa sigurnošću može koristiti u hrani:

–          Kao vezivo, odvajalo ili mazivo za kapsule i tablete ili na njima, koje se koriste kao dodaci hrani ili  za posebnu ishranu

–          Kao pokrivalo na fermentacijskoj tekućini koja se koristi pri proizvodnji vina

–          Kao sredstvo protiv pjenjenja u hrani

–          U pekarskoj proizvodnji

–          U dehidriranom voću i povrću

–          Na sirovom voću i povrću

–          Na smrznutom mesu

–          U rasolima za ukiseljeno povrću

–          U škrobu koji se koristi pri izradi slastica

–          Pri proizvodnji kvasca

–          U sorbičnoj kiselini

–          Kao regulator prašine za brašno, kukuruz, soju, rižu, ječam, raž, zob i šečernu trsku

Možda bi bilo lakše da su naveli gdje se ne smije koristiti, no izgleda da takva hrana uopće ne postoji, na žalost.

Valja napomenuti da zdravstveni rizici povezani s mineralnim uljima nisu samo teoretski. Svjetska zdravstvena organizacija svrstava mineralna ulja (netretirana ili lagano tretirani industrijski oblik) u 1. skupinu karcinogena za ljude. Informativna stranica OSHA (Američka služba za zaštitu na radu) također navodi kancerogenost mineralnih ulja referirajući se na istraživanje iz 1991.

Vrlo pažljivo pročitajte sastojke proizvoda koje konzumirate ili nanosite na sebe!

Studija objavljena 2009. u Journal of Investigative Dermatology  je utvrdila da kreme koje vlaže kožu, a koje sadrže mineralna ulja izazivaju tumore kada se primjenjuju lokalno na UVB-obrađenim miševima. Ispitivani brendovi krema koje koriste milijuni ljudi tipa Dermabase, Dermovan, Eucerin  ili Vanicream, aplicirani po 100 grama jednom na dan, 5 dana tjedno tokom  17 tjedana kod tih visokorizičnih miševa, značajno su povećali stopu formiranja tumora i stopu povećanja veličine tumora.

Puno naftnih derivata je kancerogeno, a tu spadaju petrolatum i njegovi derivati (vazelin, petrolej, parafin) i mineralno ulje. Često se nalaze u kozmetičkim preparatima kao mazivo te omekšavaju kožu.
Pročitajte naš članak o tome koliko naša kupaonica može biti toksična.

Kao prirodna alternativa koja se koristi u prirodnoj kozmetici postoje biljna bazna ulja i biljni voskovi iz organskog ili biodinamičkog uzgoja koji su bogati vitaminima i mineralima. Po svojoj strukturi vrlo su slični sebumu kože pa ih ona odlično prihvaća i apsorbira, te sjajno njeguju kožu.

Kad se o hrani radi, jednostavno izbjegavajte industrijski prerađenu hranu, razne dodatke hrani, umjetne boje na i u proizvodima te jedite organski uzgojene namirnice.

Lijekove također izbjegavajte u najvećoj mogućoj mjeri, koliko su oni zapravo štetni, pisali smo više puta. Zamjenite ih zdravom hranom, meditacijom, masažom, tjelovježbom, suncem i svim prirodnim preparatima.

Put do zdravog načina života popločan je informacijma o štetnostima proizvoda koji su nam dostupni i nametnuti.