PRIZMA DRUŠTVA

Zbog čega je McDonald’s službeni restoran Olimpijskih igara?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

www.activistpost.com

McDonald’sovi restorani su simbol lošeg zdravlja, s njihovim McNuggetsima koji ponajviše sadrže kemikalije koje se koriste u implatantima za grudi i sa glupim ljepilom. Zbog čega su, dakle, službenici Olimpijskih igara prihvatili lanac restorana kao službeni restoran olimpijade?

Uzevši u obzir da Olimpijske igre predstavljaju neke od sportaša diljem planeta koji su u najboljoj kondiciji, čini se prilično bizarnim da bi lice cijelog događaja trebao biti Ronald McDonald.

Uz medijsko mahanje oko Olimpijskih igara, lako je uvidjeti zbog čega je McDonald’s i dalje glavni sponzor (koji inkasira novac više od 35 godina). Prilika za masovni marketing je predstavljena tvrtci koja se uključuje u usklađivanje s „zdravim“  događajem osoba u vrhnskoj formi. U stvari, McDonald’s žanje prednosti kada neki od najnagrađivanijih olimpijskih finalista žvaču njihove frankenburgere povezane s bolestima. Izvješteno je da se najnagrađivaniji olimpijski finalist Michael Phelps prežderavao u McDonald’su nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijadi.

Phelps i kolega, dobitnik zlatne medalje, Ricky Berens su navodno pojeli otrovnu gozbu od dva Quarter Poundersa sa sirom, jednog šestodijelnog obroka  McNuggeta (od kojih svaki sadrži 7 različitih sastojaka za sastavljanje lažnog pilećeg „mesa“), srednji McFlurry i dva obroka prženih krumpirića srednje veličine.

Sjajna vijest za McDonald’s, loša za promatrače.

McDonald’s brza prehrana je kroz znanstvena istraživanja povezana s depresijom kod ljudi koji su jeli brzu hranu i za 51 % bili depresivniji od onih koji konzumiraju malo ili nimalo takve hrane.

McDonald’s je također bio vrlo kritiziran zbog uključivanja „ružičaste sluzi“ u svoje proizvode, što je u svojoj osnovi staro mesto uronjeno u amonijev hidroksid. A to i nije ono najgore od svega.

Drugi pogled na popularne McNuggetse pokazuje zbog čega McDonald’sova hrana sadrži neke od najviše zabrinjavajućih kemikalija u cijeloj industriji hrane. Vrstu koju bi sportaši i gledatelji koji pokušavaju živjeti zdravim načinom života trebali izbjegavati pod svaku cijenu.

McNuggets sadrže dugačak popis sastojaka, uključujući  autolizirani ekstrakt kvasca (slično MSG-u), dimetilpolisiloksan (vrsta silikona koji je izdvojen kao tvar u  implantatu za grudi zbog skrbi za sigurnost), ulje šafranike (vrlo često GMO) i naravno butil hidrokinon (derivat nafte kako bi se „očuvala svježina“).

Dakle, zbog čega je McDonald’s službeni restoran Olimpijskih igara? Čini se da se tvrtka očajnički želi povezati sa sportskim događanjima kako bi se predstavila kao zdravstveno svjestan  lanac  dok je u stvarnosti on jedan od najvećih uzgajivača bolesti u SAD.

Ali, naravno, njihovi upravitelji vole misliti drugačije. U objavi za medije o tome kako McDonald’s „brine za vaše zdravlje“  pri krpanju uz uspjeh Olimpijskih igara, jedan od direktora izjavljuje:

Klijenti McDonald’s vide kao odgovoran brand kojem se može vjerovati i koji je u toku s njihovim načinom života.

Može li biti očitije od ovoga koliko malo ova tvrtka u stvari brine o vašem zdravlju? McDonald’s ne bi smio biti službeni restoran bilo kojeg događaja ili organizacije koja bi trebla predstavljati zdravlje i dobru formu diljem planeta.