PRIZMA DRUŠTVA

Antipiratski sporazum ACTA se raspada u Europi

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

news.yahoo.com

Bugarska neće uskoro ratificirati ACTA-u (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Bugarska je odlučila pratiti neke od svojih europskih susjeda, uključujući Njemačku i Poljsku u zadržavanju odobravanja kontroverznog sporazuma o intelektualnom vlasništvu.

Bugarska će „praktički zaustaviti svoje sudjelovanje“ sve dok ne vidi čist i jedinstveni stav Europe u vezi sporazuma, prema riječima Traichoa Traikova, bugarskog ministra za ekonomiju i energiju.

„Ja sam pesimist kada je riječ o regulacijama u industriji koje se nisu prilagodile digitalnom dobu kroz sankcije a ne kroz tržišna sredstva,“ rekao je Traikov za novinare, prema pisanju Bloomberga.

U međuvremenu, ACTA je zastala i u nizozemskom parlamentu. Zastupnici u Nizozemskoj žele više vremena kako bi ispitali potencijalni utjecaj sporazuma na Internetsku privatnost prije nego se nastavi s ratifikacijom, izvjestio je Radio Netherland Worldwide.

Odluke Bugarske i Nizozemske stižu nakon što su se anti-ACTA prosvjedi proširili Europom. Tisuće ljudi u skoro 200 gradova je okupiralo ulice kako bi protestirali protiv sporazuma.

ACTA-u su 2006. god. napisale SAD i Japan kako bi zemljama pružili novi način suradnje na istragama krivotvorenja i intelektualnom vlasništvu.

Međutim, protivnici kažu da je sporazum u velikoj mjeri dogovoren u tajnosti i da može imati katastrofalne posljedice za slobodu govora i za otvoren, međunarodni Internet. ACTA je također kritizirana zbog zaobilaženja postojećih međunarodnih trgovinskih skupina kao što je Svjetska trgovinska organizacija.

Osam je zemalja potpisalo ACTA-u ali ga još nitko nije ratificirao. Potrebno je šest zemalja koje će ratificirati ugovor kako bi on postao važeći.