PRIZMA DRUŠTVA

Moć doista kvari ljude

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

www.dailymail.co.uk

Više od stotinu godina nakon što je istaknuti povjesničar John Baron Acton skovao termin „moć ima tendenciju kvariti ljude, a apsolutna moć kvari apsolutno“ znanstvenici tvrde da je to reći u stvari biološki istinito.

Otkriveno je da osjećaj moći ima sličan utjecaj na mozak kakav ima i kokain povećavajući razinu testosterona i njegovog nusproizvoda 3-androstanediola kod muškaraca i žena.

Zauzvrat to dovodi do povećanja razina dopamina, nagradnog sustava u mozgu nazvanog nucleus accumbens koji može postati vrlo ovisan.

Kokain djeluje na sličan način i može izazvati razne učinke od povećane opreznosti, samopouzdanja, energije, osjećaja blagostanja i euforije, ali također i anksioznosti, paranoje i nemira.

Moć ima skoro identičan učinak kao i kokain i previše moći može proizvesti previše dopamina što dovodi do još negativnijih učinaka kao što su arogancija i nestrpljivost.

Tvrdnje dr. Iana Robertsona mogu na neki način objasniti neobično i impulzivno ponašanje gradskih faca, tajkuna i slavnih osoba.

Za Daily Telegraph je izjavio: „Pavijani u nižim hijerarhijskim slojevima imaju niži nivo dopamina u ključnim područjima mozga, ali ukoliko bivaju promovirani na ‘više’ pozicije, njihov dopamin raste sukladno tome.“

„To ih čini agresivnijima i seksualno aktivnima, a kod ljudi se slične promjene dešavaju kada im se pruži moć.“

„S druge strane, degradacija u hijerahiji smanjuje razinu dopamina, povećava stres i smanjuje kognitivne funkcije.“

Dodao je da je otkriveno da moć ljude čini pametnijima jer dopamin pojačava funkcioniranje prednjih režnjeva mozga.

Pokornost i dominacija daju sličan učinak kroz jednaki ciklus nagrada kao što to čine moć i kokain.