TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Posljednjem ledenom dobu je za dolazak bilo potrebno samo šest mjeseci

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

dailymail.co.uk

Bilo je potrebno samo šest mjeseci da se topla i sunčana Europa okova ledom, prema novim istraživanjima. Prethodna su istraživanja ukazivala da je dolazak posljednjeg ledenog doba, prije oko 13 000 godina, trajao oko deset godina. Ali sada znanstvenici vjeruju da je taj proces bio brži i do 20 puta.

U scenama koje podsjećaju na hollywoodski hit Dan nakon sutra, sjeverna se polutka smrznula zbog iznenadnog usporavanja Golfske struje što je ledu omogućilo da se raširi na stotine kilometara južno od Arktike.

Geološki znanstvenik profesor William Patterson, koji je predvodio istraživanje, je rekao: „Za one koji u to vrijeme živjeli, to bi se dogodilo iznenada. To bi bilo jednako premještanju Britanije do Arktika u roku od nekoliko mjeseci.“

Otkrića profesora Pattersona su proizašla iz jedne od najmukotrpnijih studija o klimatskim promjenama ikad provedenih i učvršćivanja teorije da je zemljina klima nestabilna i da se nevjerojatnom brzinom može prebaciti s tople u hladnu.

Njegovi zaključci, objavljeni u New Scientistu su temeljeni na istraživanju depozita blata izvađenih iz jezera u zapadnoj Irskoj, Lough Monreagh, području koje on opisuje kao jedno od „najboljih blata na svijetu u znanstvenim terminima“.

Profesor Patterson je koristio precizan robotiziran skalpel kako bi ostrugao slojeve blata debljine samo 0,5 mm. Svaki sloj je predstavljao tromjesečno taloženje sedimenta, tako da su varijacije među njima mogle biti korištene za mjerenje promjena u temperaturi tijekom vrlo kratkih perioda vremena.

Otkrio je da su se temperature smanjile, dok su jezerske biljke i životinje naglo umirale tijekom samo nekoliko mjeseci.

Slijedeće je malo ledeno doba trajalo 1300 godina i vjerojatno je uzrokovano naglim pražnjenjem jezera Agassiz u Kanadi koje je probilo svoje brane i izlilo zamrzavajuću slatku vodu u sjeverni Atlantik i arktičke oceane.

To bi omelo Golfsku struju – tijek o kojem ovise varijacije u razini saliniteta i temperatura – i tako omogućilo ledu zadržavanje.

Neki znanstvenici vjeruju da bi otapanje ledene kape na Greenlandu moglo poremetiti svjetske oceanske struje i imati sličan dramatičan učinak.