PRIZMA DRUŠTVA

Vijetnamski vojnici zadržani u pritvoru zbog usmrćivanja rijetkih majmuna

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

www.bbc.co.uk

Vijetnamske su vlasti zadržale u pritvoru tri vojnika zbog sumnje da su mučili i ubili tri rijetka majmuna, izvještavaju državne novine Glas Vijetnama.

Jedan je od vojnika na Facebook profilu objavio fotografije koje pokazuju da su majmuni ubijeni što je potaknulo javno zgražanje.

Majmuni su ugrožena vrsta naziva sivonogi douc languri (Pygathrix cinerea), izvještavaju.

Vojnici, stacionirani u području vijetnamskog središnjeg gorja, se sada nalaze pod istragom.

Jedan od njih, Nguyen Van Quang, koji služi pod zapovjedništvom Tay Nguyen vijetnamske vojske, je objavio fotografije majmuna na svojoj Facebook stranici prošlog tjedna.

Fotografije pokazuju jednog od majmuna, za kojeg se vjeruje da je bio trudan, kako je prisiljen pušiti cigaretu prije nego što je mučen i ubijen.

Pukovnik Nguyen Van Hai, voditelj Tay Nguyen zapovjedništva vojnog tužiteljstva, rekao je za Glas Vijetnama da su vojnici zadržani u pritvoru i da ih se ispituje.

„Još uvijek traje istraživanje ovog slučaja. Kada ćemo imati dovoljno dokaza, s vojnicima će se postupiti u skladu s vijetnamskim vojnim zakonima,“ rekao je.

Dodao je da je trojac priznao ubojstva majmuna i da su rekli da su ih otkupili od lokalnih stanovnika.

Vojnici, koji su identificirani u četvrtak, moraju se pojaviti na vojnom sudu na još uvijek neodređeni datum.

Ono što je još više zabrinjavajuće vezano uz incident jest to da je mladi vojnik koji je na Facebooku objavio fotografije smatrao da ne čini ništa loše, kaže Nga Pham s vijetnamskog BBC-a.

Vlasti sada shvaćaju da je potrebno učiniti nešto kako bi se ljudi educirali, a osobito mladež, o dobrobiti i zaštiti životinja, dodaje.