U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Koliko dugo taj maleni komadić glutena ima utjecaj na vaše tijelo?

Prevela i uredila: Snježana Valentić

Renegade Health 

Ljudi ponekad pojedu komad torte iako znaju da su osjetljivi na gluten i da su podložni sustavnim upalama. Riječ je o jednom jedinom komadu, zar ne? Nedavna istraživanja pokazuju da i najmanja količina glutena može biti pokretač upalnog procesa i autoimune reakcije kod osoba osjetljivih na gluten, a s trajanjem i do šest mjeseci. 

Djelovanje traje dulje nego što mislite

Nadutost, plinovi, grčevi i upale starih ozljeda su reakcije koje ukazuju na upalni proces. Osim toga, svaki od ovih simptoma ima više utjecaja na vaše cjelokupno zdravlje, više nego mislite.

Ukoliko postoji bol, bilo gdje u tijelu, kao bol u zglobovima ili pogoršanje pred-autoimunog stanja, znate da hranom potaknuta upala u crijevima je sustavna. Ako ste osjećali iscrpljenost ili vrtoglavicu nakon što ste pojeli komad kolača, tada znate da je upalni proces sustavan i da je krvno – moždani sustav vjerojatno ugrožen.

Nakon nekoliko dana ili možda nekoliko tjedana, mogu nestati vanjski pokazatelji male količine probavljenog glutena. Međutim, istraživanje pokazuje da će i najmanja količina glutena — veličine 1/8 vašega palca — imati produljeni upalni učinak u tijelu i do 6 mjeseci nakon konzumacije, ako ste osjetljivi na gluten.

Na žalost, ako ponekad gricnete kockicu prepečenog kruha iz salate vašeg partnera ili pojedete skriveni gluten u nekim prerađenim namirnicama, uzburkali ste svoj imunosustav u narednih 6 mjeseci. Ako ste pazili da uglavnom budete bez glutena u prehrani i još uvijek se pitate zašto imate simptome, eto zašto je to tako.

Držite se bezglutenskih opcija

Iako ovi rezultati mogu biti obeshrabrujući onima koji jedu namirnice koje ne podržavaju njihov sustav, pomažu im kako bi razumjeli ozbiljnost osjetljivosti na gluten i važnost eksperimentiranja s bezglutenskim receptima. Ima mnogo ukusnih recepata za ekologiju tijela, tako da možete pojesti svoj kolač te ga pri tome i probaviti!

Želite li sigurno prijeći na ketogenu prehranu pročitajte tekst: Kako pravilno prijeći na ketogenu prehranu?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.