U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Riješite svoje zdravstvene probleme ketogenom ishranom

Autor: urednici MW-a

Matrix World

Ketogena prehrana može biti snažan alat kojim možete promjeniti vaš život. Prebacivanje na ishranu s vrlo malo ugljikohidrata, u kojoj se masnoće pretvaraju u energiju, može vam pomoći da smanjite visoki krvni pritisak, osloboditi vas žgaravice i bolova u zglobovima, te zaustaviti pred-dijabetičko stanje.  

Ketogena dijeta sadrži  visoke udjele masnoća, umjerenu količinu proteina te vrlo malo ugljikohidrata, a koristila se u medicini prvenstveno za liječenje teško kontolirajuće epilepsije kod djece, kako je navedeno u Wikipediji. Ovaj način prehrane oponaša aspekte gladi prisiljavajući tijelo da sagorijeva masti umjesto ugljikohidrata. U uobičajenim okolnostima, ugljikohidrati sadržani u hrani se pretvaraju u glukozu, koja se potom prenosi kroz tijelo, a to je posebno važno u poticanju funkcije mozga. Međutim, ako postoji vrlo malo ugljikohidrata u prehrani, jetra pretvara masnoće u masne kiseline i ketonska tijela. Oni ulaze u mozak i zamijenjuju glukozu kao izvor energije. Povišena razina ketona u krvi, stanje poznato kao ketoza, dovodi do smanjenja učestalosti epileptičnih napadaja.

Ova metoda se koristila od 1920. godine i kroz sljedeće desetljeće kada joj je popularnost pala uvođenjem antikonvulzivnih lijekova, što je tipična situacija kako se farmaceutska industrija nameće umjesto prirodnih načina rješavanja problema.

Kakva je ketogena ishrana?

Kada se započne sa ketogenim načinom prehrane, tijelo prolazi kroz više prilagodbi. Otprilike nakon dva dana od početka ovog načina prehrane, organizam počinje koristiti ketone. Na ovaj način tijelo ubrzano gubi na težini, prvenstveno na masnoći.  Mišićna masa ostaje relativno nepromijenjena jer ova prehrana sadrži, kako je navedeno, i umjerene količine proteina.

Svinjetina je najbolji izvor proteina i masti. Osnova ketogene dijete su: životinjska mast, maslinovo, laneno, bučino ulje, proteini u mesu i riba.

Svinjetina je najbolji izvor proteina i masti. Osnova ketogene dijete su: životinjska mast, maslinovo, laneno, bučino ulje, proteini u mesu i riba.

U ovom načinu prehrane prevladava hrana poput jaja, meso i riba, koja većinom sadrži vrlo malo ugljikohidrata. Uz navedeno, vrlo je važno dodatno uzimati velike količine vitamina C, Omege 3 i alfalipoične kiseline, magnezij, vitamin E, B kompleks, biotin, L-glutamin, folnu kiselinu i druge suplemente.  Obratiti pažnju da se ograniči unos povrća i voća zbog vlakana, šećera/ugljikohidrata i lektina.

Prema  Ketogenic Diet Resource, suprotno uvriježenom mišljenju, ketogena ishrana nije visoko proteinska dijeta.

Neki medicinski istraživači i liječnici koriste ketogensku dijetu za:

–          Vođenje raka u remisiju s novim i učinkovitim načinom liječenja raka.

–          Liječenje epilepsije s ishodom smanjenja ili čak potpune eliminacije napada.

–          Kao pomoć pacijentima s Alzheimerovom bolešću za povratak pamćenja i misaonih funkcija

–          Bolju kontrolu osobama s dijabetesom nad šećerom u krvi

–          Eliminaciju simptoma glutenske alergije i ublažavanje simptoma drugih alergijskih reakcija povezanih s autoimunim reakcijama.

100 gr lososa sadrži: masti 3,45, proteina 19,94 a ugljikohidrata 0. Toplo preporučamo.

100 gr lososa sadrži: masti 3,45, proteina 19,94 a ugljikohidrata 0. Toplo preporučamo.

Ketogena prehrana kod djece s autizmom

Osim navedenih bolesti i stanja kod kojih se koristi ketogena dijeta, jedna pilot studija 1999. godine ispitivala je utjecaj ketogene dijete na djecu s autizmom. Obuhvaćeno je 30-tero djece s Krete, Grčka, starosti od 4 do 10 godina, a taj način prehrane trajao je 6 mjeseci, kako navodi Psychology Today.

Pridržavali su se “John Radcliffe” verzije ketogene dijete, koja se sastoji od 30% ulja trigllicerida srednjeg lanca, 30% svježeg vrhnja, 11% zasićenih masti, 19% ugljikohidrata, i 10% proteina uz vitaminske i mineralne dodatake. Djeca su na ovoj prehrani bila u intervalima od 4 tjedna, nakon čega je slijedilo 2 tjedna uobičajene prehrane. Dječji urin je bio testiran na ketone a njihov serum je provjeravan na beta hidroksibutirat (keton) za mjerenje količine ketoze – stanje povišene vrijednosti ketonskih tijela u krvi. Nakon 6 mjeseci, dijeta je obustavljena, a djeca su praćena mjesečno još 6 mjeseci.

Polazišna točka istraživanja je bila poboljšati mitohondrijsku učinkovitost u mozgu putem ketoze (koristeći ketonska tijela kao gorivo umjesto glukoze). Zanimljivo je da je 11 godina kasnije, mala studija potvrdila da djeca s autizmom često imaju problema s mitohondrijskom učinkovitošću.

Tijekom studije dijetu je toleriralo 23-oje djece nakon početnih 4 tjedna, a petero od njih prekinulo je dijetu zbog nedostatka poboljšanja tijekom prvih nekoliko ciklusa. Od preostalih 18-tero djece, dva dječaka su dovoljno napredovala da su izuzeti iz specijalne škole i smješteni u sustav redovnog obrazovanja. Ukupno je 18-oro djece ” pokazalo poboljšanja u svom socijalnom ponašanju, interakciji, govoru, suradnji, stereotipiji  i hiperaktivnosti, što je značajno pridonjelo njihovom poboljšanju u učenju.”

Djeca koja nisu ostala na ketogenoj prehrani su ona s najtežim stupnjem autizma, a oni koji su imali najbolji odgovor na tu dijetu su oni s blagim stupnjem autizma. Još jedna zanimljiva činjenica iz studije je da su zadržana poboljšanja kroz ona dva tjedna bez ketogene prehrane te također i 6 mjeseci nakon što je studija bila gotova. Nitko od djece nije imao nikakve komplikacije (poput manje kilaže ili nedostatka selena) što se znalo dogoditi u drugim ispitivanjima ketogene dijete kod djece s epilepsijom.

Ovo nije bila niti velika studija, niti slijepa studija, a nije ni bilo kontrolne skupine, te se rezultati moraju uzeti s velikom rezervom.  No za neku djecu ova prehrana je pokazala velika poboljšanja, a nije bilo potrebe za konstantnim održavanjem ketoze.  U konačnici, ono što je potrebno su veće studije s više djece i kontrolne skupine.

Ova prehrambena terapija dokazuje da može nekima pomoći, dok na neke neće imati utjecaja, no kako je autizam još uvijek neizlječiv poremećaj ovo bi za roditelje moglo biti moćno oružje za ublažavanje simptoma. Za sve ostale povremena ketogena dijeta također može imati vrlo povoljne rezultate. Mnogi ljudi su otkrili da je ketogena ishrana vrlo učinkovit alat za vraćanje zdravlja, za gubitak viška težine i izgradnju mišićavog, zdravog tijela.