TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Znanstvenici oživjeli najstariju svjetsku biljku

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Znanstvenici su oživjeli biljku staru 32000 godina koristeći sjeme iz fosiliziranog brloga vjeverice u Sibiru.

Discover Magazine je izvijestio kako je tim znanstvenika Ruske Akademije Znanosti otkrio vjeveričji brlog nakon što su ispitivali sastav prastarog sloja zemlje na obali sibirske rijeke Kolyma za čiju obalu su smatrali da je stara oko 17000 godina, u brlogu su pronašli preko 800000 sjemenki i voća uključujući i sjemenke koje su bile odlično očuvane.

The West Australian je objavio kako su znanstvenici Ruskog Instituta za Staničnu Bio-fiziku su uspjeli izvući neoštećene stanice iz sjemenki te su na koncu iz aktiviranih stanica uspjeli dobiti zdravu biljku koja je narasla i procvjetala u nekoliko tjedana. Fosilna vrsta cvijetnice je rasla na prostorima Sibira prije 32000 godina – točnije za vrijeme zadnjeg ledenog doba.

Prastara oživljena biljka Silene stenophylla.

Sjeme ponovno oživljene biljke koja nosi naziv Silene stenophylla je iskopana s dubine od 38 metara, točnije u području ispod stalno zaleđene tundre.

U tekstu National Geographica stoji da je oživljena S. stenophylla u potpunosti istovjetna s modernom vrstom no fosilna vrsta ima drugačiji oblik cvjetova.

Ruski znanstvenici su u najnovijoj studiji otkrili kako bi stalno zaleđeni podzemni sloj tundre mogao biti stanovita „banka“ antičkih gena iz čijih bi se gena mogle oživjeti brojne izumrle vrste.

Do ovog pokusa, najstarija oživljena biljka je bila palma iz Izraela čije je sjeme bilo staro dva milenija, no sjeme palme je u Izraelu bilo očuvano u dubokom sloju zemlje gdje su suhi i hladni uslovi očuvali stanice sjemenja datulje.

Fotografija moderne Silene stenophyllae.

Znanstvenici smatraju kako je biljke najlakše oživjeti iz sjemenja koje je čuvano na -7 stupnjeva Celzijeve ljestvice. Isti se uslovi mogu naći i unutar najvećeg depozita sjemenja na otoku Svalbard u Norveškoj unutar visoko klimatski kontroliranog kompleksa koji se naziva Svalbard Global Seed Vault.

Najveća “banka” sjemenja Svalbard Global Seed Vault.

Studija pod nazivom „Regenerated-seed study“ je objavljena u zadnjem broju žurnala „Proceedings oft he National Academy of Sciences.“