SVIJET POD LUPOM

Pronađene kosti Mona Lise

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

www.examine.com

Jesu li su pronađene kosti Mona Lise? Moguće je. Arheolozi su pronašli kosti žene za koju se vjeruje da je bila Lisa Gherardini, žena za čije lice neku vjeruju da je ovjekovječeno kao poznata Mona Lisa. Ekshumirani su ljudski ostaci iz grobnice koja leži ispod oltara Samostana Sv. Ursule u Firenzi u Italiji.

Vjeruje se da je oltar Samostana Sv. Ursule u Florenzi korišten u vrijeme kada je živjela Lisa Gherardini, prema časopisu People. Dokumenti indiciraju da je Gherardini pokopana ispod oltara od 1542. god. Više se ne nalazi ondje; njezine su kosti pokupljene zbog DNK analize i datiranja ugljikom. Njezin će se DNK usporediti s ostalim kostima prikupljenim od dugo zakopanih tijela djece Gherardinovih.

Mnogi povjesničari umjetnosti vjeruju da je Lisa Gherardini poslužila kao model Leoonardu da Vinciju za njegovu sliku Mona Lise. Mona Lisa ima nekoliko alternativnih imena koja uključuju La Giocondu, La Jocondu i Portret Lise Gherardini, žene Francesa del Giaconde.

Kada je u travnju 2011. god. istraživač Silvano Vicenti planirao iskapanje kako bi locirao i ekshumirao kosti Mone Lise, potomak Gherardinija je govorila protiv planirane ekshumacije, prema riječima Telegrapha.

Natalia Guicciardini Strozzi je rekla: „Ostaci mojih predaka bi trebali biti ostavljeni da počivaju u miru. Koju bi razliku činilo otkrivanje njezinih ostataka kako bi se privuklo Leonardovoj slici (Mona Lise)? Meni se pokušaj pronalaženja njezinih kostiju čini kao neprimjeren i svetogrdan čin.“