PRIZMA DRUŠTVA

Strahopoštovanje može proširiti vrijeme i unaprijediti dobro raspoloženje

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

www.sciencedaily.com

Nije važno što smo iskusili – bilo da je riječ o području Velikog kanjona koje oduzima dah, eteričnoj ljepoti aurore borealis ili uzbudljivom pogledu s vrha Eiffelovog tornja – u nekom trenutku života smo svi doživjeli osjećaj potpunog i neodoljivog strahopoštovanja.

Čini se da je strahopoštovanje univerzalna emocija, ali su ga znanstvenici naveliko nijekali – sve do sada. Znanstvenik psiholog Melanie Rudd i Jennifer Aaker sa postdiplomskog studija za ekonomiju sa Sveučilišta Stanford i Kathleen Vohs iz Carlson škole za menadžment sa Sveučilišta u Minnesoti su osmislile način za proučavanje osjećaja strahopoštovanja u laboratoriju.

Kroz tri različita eksperimenta su otkrile da trenuci koji oduzimaju dah kod sudionika bude osjećaj da imaju više vremena na raspolaganju i to ih je činilo strpljivijima, manje materijalističkima i više spremnima da provedu vrijeme volontirajući kako bi pomogli drugima.

Istraživači su otkrili da učinci koji bude strahopoštovanje, a imaju utjecaj na donošenje odluka i blagostanje, mogu biti objašnjeni mogućnošću strahopoštovanja da u stvari izmijeni naš subjektivan osjećaj za vrijeme usporavajući ga.

Iskustva strahopoštovanja nam pomažu dovodeći nas u sadašnji trenutak koji, zauzvrat, prilagođava našu percepciju vremena, utječe na naše odluke i čini život zadovoljavajućim nego što bi to bilo inače.

E, to je fenomenalno.

 

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.