TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Životinje ne čine samoubojstva!

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

www.newscientist.com

Časopis Time kaže da je u tijeku „znanstvena rasprava“ o tome da li životinje čine samoubojstva. Koja hrpa besmislica!

Mind Hacks blog daje poveznicu na dotični članak i na kraju naglašava da: „tekst ne odgovara na pitanje da li životinje mogu okončati svoj život, ali fascinantan uvid u ideju da one to mogu je izašao iz mode.“

U slučaju da postoji zbunjenost o tome da li se životinje mogu same ubiti: ne mogu.

Životinje bi prvenstveno trebale pokazati da imaju vrlo dobro razvijen osjećaj sebstva prije nego što se uopće uzme u obzir ideja da bi one mogle odlučiti svojevoljno sebi oduzeti život. Postoje neki dokazi u prilog tome kod nekih životinja, posebno velikih majmuna, delfina i slonova. Neke vrane mogu također „imati svjesnost o sebi“.

Neki roboti su prošli testove s ogledalima, ali psi, konji i mačke? Ne postoje dokazi da te životinje imaju osjećaj sebstva.

Priča iz Time-a stiže iz dokumenta u kojem se raspravlja o povijesti te ideje, od Aristotela do viktorijanskih vremena. Nejasno je kako ta rasprava o prašnjavoj anegdoti postaje „znanstvena rasprava“ .

Ali brzi pregled interneta otkriva da je ova ideja čvrsto ukorijenjena. Most u Škotskoj je popularan zbog čestih slučajeva navodnih samoubojstava pasa.

Naša spremnost da vjerujemo da naši ljubimci mogu počiniti samoubojstvo zbog žalosti nakon naše smrti jasno govori više o ljudskoj taštini nego o ponašanju životinja. Kako je razuman član škotskog Društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama rekao za Times: „Životinje ne čine samoubojstva.“

Ukoliko rastegnemo temu, postoji jedna životinja za koju se može reći da će „počiniti samoubojstvo“, a to je japanski pauk liocranum rupicola. Ženke svojim mladima dozvoljavaju da konzumiraju svoje vlastito tijelo.

I na kraju, nemojte spominjati leminge.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.