SVEMIR KROZ TELESKOP

Ogromni asteroidi su u Zemlju udarali češće nego što se mislilo

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

news.xinhuanet.com

Rezultat istraživanja međunarodnih znanstvenika je zaključio da su ogromni asteroidi, jednaki ili slični onome za kojeg se vjerovalo da je ubio dinosauruse, udarali u Zemlju prije milijardu godina mnogo češće nego što se to prije mislilo, objavila je svemirska agencija NASA.

Kako bi uzrokovao izumiranje dinosaurusa, asteroid ubojica, koji je udario u zemlju prije 65 milijuna godina, bi morao biti promjera skoro 10 kilometara. Proučavanjem starog kamenja u Australiji i korištenjem kompjuterskih modela, istraživači su procjenili da je otprilike 70 asteroida jednake veličine, ili većih, udarilo Zemlju prije 1,8 do 3,8 milijardi godina. Za vrijeme tog perioda, otprilike četiri objekta slične veličine su udarili u Mjesec.

Dokazi o ovim udarima u Zemlju dolaze iz tankih slojeva kamenja koji sadrže ostatke skoro sferičnih kapljica veličine zrna pijeska zvanih sferule. Ovi milimetarski tragovi su prvobitno rastopljene kapljice izbačene u svemir unutar ogromnih oblaka stvorenih mega udarima u Zemlju. Stvrdnute kapljice su nakon toga pale na Zemlju stvarajući široko rasprostranjene slojeve poznate kao loptasti ležajevi.

„Ležajevi govore o intenzivnom periodu bombardiranja Zemlje,“ rekao je William Bottke, glavni istraživač studije o udarcima s Jugozapadnog istraživačkog instituta u Koloradu. „Njihov je izvor dugo vremena bio misterija.“

Njihova otkrića podupiru teoriju da su Jupiter, Saturn i Neptun formirani u različitim orbitama prije 4,5 milijarde godina pomičući se do njihovih trenutačnih orbita pred oko 4 milijarde godina zbog utjecaja gravitacijskih sila mladog sunčevog sustava. Ovaj je događaj pokrenuo bombardiranje kometa i asteroida diljem sunčevog sustava nazvan „kasno teško bombardiranje“.

U dokumentu je tim stvorio model starog glavnog pojasa asteroida i pratio što bi se dogodilo kada bi se orbite velikih planeta promijenile. Otkrili su da je ogroman dio pojasa postao nestabilan i da je tada mogao uzrokovati brojne velike udare na zemlju i mjesec tijekom dužeg razdoblja.