PONERIZACIJA DRUŠTVA

Eksperti vjeruju kako je jedno od sto djece psihopata

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Business Insider – The Telegraph

Znanstvenici pretpostavljaju kako jedno od 100 djece – u Velikoj Britanji – psihopat. Oni pokazuju iste karakteristike kao protagonist u noveli „We Need To Talk About Kevin“ jer: lažu, varaju, manipuliraju i spremni su počiniti djela nevjerojatne okrutnosti.

Apeliranje na njihov osjećaj poštenja i savjesti je gubitak vremena jer oni nemaju empatije.

Tako da se na njih mogu jedino aplicirati dva načina „time outa“ koji uključuju period kratke izolacije, jedan je sjedenje u kutu, a drugi je sjedenje na „stolici rezerviranoj za zloće.“

Psiholozi su tek nedavno prepoznali postojanje psihopatske djece koju opisuju kao „callous – unemotional“ CU ili „bešćutne i bezosjećajne,“ što je forma određene podgrupe.

„Za razliku od većine djece koje pokazuju anti-socijalno ponašanje, oni nisu primarno nastali zbog lošeg roditeljskog utjecaja,“ otkrila je prof. Essi Viding s Londonskog sveučilišta.

Njena grupa znanstvenika je odradila dvije studije u kojima se utvrdilo kako su psihopatske odlike među djecom uglavnom genetičke prirode.

„U grupi u kojoj smo ispitivali djecu s bešćutnim i bezosjećajnim odlikama, postoji snažna genetička osjetljivost,“ rekla je prof. Viding.

„To ne znači da su ova djeca rođena u anti-socijalnom okružju ili da će sami postati odrasle osobe s anti-socijalnim odlikama. Neki od nas su podložniji srčanim bolestima, ova djeca su više podložna utjecajima iz okoliša koji mogu stvoriti anti-socijalne osobnosti.“

Druga djeca koja su pokazuju problematično ponašanje „dozirano odnosima“ možemo reći kako su za to odgovorni roditelji točnije njihov negativan utjecaj. Što su roditelji gori, to je veća mogućnost da će njihova djeca postati anti-socijalna. No to nije slučaj u djece koja imaju psihopatske tendencije.

Prof. Viding, koja će održati govor o istim istraživanjima na Smotri britanske znanosti, a koja će se održati sljedeći tjedan, je rekla da četvrtina do polovica problematične djece spadaju u kategoriju CU (bešćutne i bezosjećajne), što uključuje malo više od 1% dječje populacije.

Do sada smo vjerovali kako se psihopate s vremenom stvaraju, ali nam je jako teško pojmiti da se psihopate rađaju kao takvi.

Ona je rekla kako je primijenila „Kevin test“ na svojoj 18-to mjesečnoj kćeri. Znajući da su emocije snažno zarazne i prenosive na većinu male djece, ona se pretvarala da jako plače.

„Osjetila sam olakšanje kada je moja kćerka počela plakati, ne mogu reći da bi djeca koja ne bi odmah počela plakati, da bi oni isti tren priskrbili psihopatsku dijagnozu, s druge strane vjerujem kako je iznimno okrutan način da bi se ustanovilo kako nečije dijete emocionalno reagira. Obično se dogodi da roditelji postanu bolno svjesni psihopatskih tendencija njihove djece i to kroz duge periode. Obično se u to uključuje iznimna okrutnost prema životinjama, okrutnost prema mlađim sestrama i braći, laganje bez osjećaja srama i žali ili brige da će biti uhvaćeni.“

Pa ipak postoje neki dokazi, iako vrlo blagi, da psihopatska djeca pozitivno odgovaraju na „blage roditelje.“ To može imati veze s činjenicom da takva djeca dobivaju što žele ako se dobro ponašaju, čak i ako takav način roditeljskog ponašanja stvara nelagodu.

„Trebali bi apelirati na njihove sebične motive,“ rekla je Viding.

Smotra britanske znanosti (The British Science Festival) će započeti s radom sljedeći utorak na Sveučilištu Aberdeen.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.