U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Pčelinji proizvodi kao dodatak prehrani

Autor: urednici MW-a

U trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama mogu se naći tri osnovne vrste pčelinjih proizvoda: polen, propolis i matična mliječ. Ukoliko se odlučite koristiti neki od ovih proizvoda kao zdravi dodatak vašoj prehrani, iznijet ćemo vam nekoliko podataka.

Propolis ili pčelinje ljepilo je smola koju pčele prikupljaju s pupoljaka crnogoričnog drveća, a služi im pri obnovi manjih pukotina na košnicama. On ne samo da učvršćuje stabilnost košnice, nego također i spriječava bolesti i parazite u košnici, te inhibira rast bakterija.

Kod ljudi, propolis se koristi kod raznih upala, opekotina, virusnih oboljenja te čireva. Također se koristi za jačanje imuniteta, ima jaka antibiotska, antigljivična i antimikrobna svojstva.

Matična mliječ je tvar koju proizvode žlijezde slinovnice pčela radilica, a služi kao hrana larvama i pčeli matici. Kada pčele odluče napraviti novu kraljicu, odabiru nekoliko malih larvi i hrane ih obilnom količinom matične mliječi. Ova vrsta hrane izaziva razvoj morfologije  kraljice.

Za upotrebu kod ljudi navedena su istraživanja da se može koristiti kao imunomodulator kod Gravesove bolesti, stimulira rast glijalnih stanica i neuralnih matičnih stanica u mozgu. Postoje preliminarni dokazi da snižava kolesterol, djeluje protuupalno, ima antibiotska svojstva te zacijeljuje rane.

Pčelinji polen

Pčelinji polen nastaje kada pčele sakupljaju pelud iz cvjetova, a zatim ga obrađuju u oblik s kojim im je lakše rukovati. Pelud je u početku mikroskopski prah, ali pčele ga miješaju s nekoliko drugih tvari te nastaje kao granularni oblik kojeg je lakše nositi i pohraniti. Takvog ga pčele probavljaju i  pretvaraju u med.

Pčelinji polen je pun proteina, ugljikohidrata, željeza, magnezija i drugih minerala u tragovima. Posebno je važan zbog svojeg antioksidativnog sadržaja. Prepun je slobodnih radikala, pa može pomoći da se spriječi bolest i uspori proces starenja.

Dr. Mercola navodi da se pčelinji polen smatra jednim od prirodnih najhranjivijih namirnica. Oko 40% je protein. On sadrži gotovo sve hranjive tvari potrebne za ljude. Oko polovice proteina u obliku slobodnih amino kiselina spremno je za izravno korištenje ljudskom tijelu. Takav visoko asimilirani protein može značajno doprinijeti ljudskim proteinskim potrebama.

Pčelinji polen sadrži sve bitne životne komponente. Postotak elemenata za pomlađivanje kod pčelinjeg polena znakovito premašuje one kod pivskog kvasca i pšeničnih klica. On ispravlja nepotpunu ili neuravnoteženu prehranu, kakva je uobičajena kod današnje civilizacije.

Bogat je proteinima, slobodnim aminokiselinama, vitaminima, uključujući i B-kompleks te folnom kiselinom.

Diljem svijeta se koristi za poboljšanje izdržljivosti i vitalnost, za dugovječnost, kao pomoć pri oporavku od kroničnih bolesti, za reguliranje rada crijeva, izgradnju nove krvi, spriječavanje zaraznih bolesti poput gripe i prehlade. Smatra se da štiti od zračenja i da ima antikancerogena i antibiotska svojstva, kako navode neke studije.

Također stimulira rad jajnika, a najpoznatija upotreba je za liječenje alergija. Liječenje se sastoji od davanja male količine alergena kako bi se stimulirao pacijentov vlastiti imunološki sustav za proizvodnju antitijela koja će eliminirati alergijsku reakciju.

Navedene su i koristi kod uzimanja pčelinjeg polena kod tjelesne aktivnosti, za kontrolu tjelesne težine te za ljepotu i zdravlje kože.

Jedna od interesantnih činjenica vezanih uz polen je da se ne može sintetizirati u laboratoriju.

Kako se koristi pčelinji polen?

Prije svega, kao i kod svih pčelinjih proizvoda važno je znati da li ste alergični na njih. Ukoliko to ne znate, uzmite s oprezom male količine te pratite simptome poput: osipa, peckanja u grlu, crvenila na koži, teškog disanja ili glavobolje, ako se ti simptomi pojave, odmah prestanite uzimati preparat.

Također je važno znati kako se uzima. Ljudski probavni sustav ne može razbiti celuloidnu opnu kojom je zrno polena obavijeno. Ta opna koja obavija zrnce polena, mora se natopiti da bi nabubrila i prsnula, i tada tek možemo upotrijebiti sve njegove izuzetne sastojke.

Najbolji je sirovi pčelinji polen, sušeni ima oko 20% manje vrijednosti od sirovog. Čuva se u hladnjaku ili zamrzivaču.

Sirovi med s komadićima saća, pčelinjim propolisom i polenom.

Ako ste početnik, uvodite granule polena postupno u prehranu, po zrnce ili dva, zbog nenanviknutosti organizma na tako bogato hranjivo. Granule se ne kuhaju jer toplina uništava aktivne enzime i smanjuje hranjivu vrijednost.

Evo i nekoliko načina ispravne pripreme i konzumiranja pčelinjeg polena:

  • Jednu jušnu žlicu polena razmutite u vodi (navečer) i ostavite da odstoji oko 8 sati. Nakon toga, možete po želji zasladiti medom, i dodati do 15 kapi propolisa
  • Polen se može rastvoriti i u jogurtu, jer je poznato da mlječna kiselina bolje rastvara celuloidnu opnu od vode.
  • Može se pomješati i s medom i malo limuna radi boljeg rastvaranja opne. Sljedeća tri do četiri dana u tegli tresite sadržaj što češće, i nakon četvrtog dana preparat je spreman za upotrebu.

Ukoliko se odlučite za upotrebu pčelinjeg polena u vašoj prehrani nećete pogriješiti, dapače, no molimo  vas da se o tome još dodatno informirate kako bi dobili sve potrebne informacije, a i izbjegli eventualne nuspojave.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.