TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Ptice održavaju „sprovode“ za svoje mrtve

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

BBC Nature

Kada ptice iz vrste Aphelocoma californica naiđu na mrtvu pripadnicu svoje vrste, one „zovu“ ostale pripadnike jata da prestanu tražiti hranu. Znanstvenici su otkrili kako ove kalifornijske ptice često slete do mrtve ptice i okupe se oko nje.

Ovakvo ponašanje se možda razvilo iz upozorenja drugim pticama o neposrednoj opasnosti, stoji u studiji kalifornijskih znanstvenika publiciranoj u žurnalu Animal Behaviour.

Neobično otkriće objavila je Teresa Iglesias uz tim kolega sa Sveučilišta Davies u Kaliforniji., nakon serije eksperimenata. Postavili su različite objekte u dvorišta kuća gdje se okupljaju ptice vrste Aphelocoma californica, a kako bi promatrali njihove reakcije. Pri tome su kao objekte koristili različite komade bojanog drveta, mrtve ptice Aphelocoma californica, punjene ptice i velike sove ušare (za stimuliranje prisustva njihovih prirodnih predatora).

Reakcije životinja

Ptice Aphelocoma californicae uopće nisu reagirale na bojane komade drveta. No, spazivši mrtvu pticu iz svoje vrste, alarmirale su ostale pripadnike jata i to ne samo u neposrednoj blizini.

Nedugo zatim, pripadnici jata okupljaju se oko mrtve ptice, stvarajući pri tome veliku bučnu kongregaciju. Njihov zov nalikuje kliktanju i dugačkim zvižducima, hrabreći tako i ostale ptice da se skupe oko mrtve ptice. Sve okolne Aphelocoma californica, ubrzo su prestale sa skupljanjem hrane, a takvo ponašanje trajalo je više od jednoga dana.

Postavljanjem punjene sove u dvorište, ptice bi, isto tako, započele serijom uznemirujućih cvrkuta te se ponovno okupljajući na sigurnoj udaljenosti kako bi nadgledale mogućeg predatora.

Često bi ptice znale napadati punjenu Aphelocoma californica-u. Ovakvo ponašanje poznato je od prije, a predstavlja obranu svog teritorija od mogućih uljeza ili bolesnih ptica.

Činjenica da Aphelocoma californica-e nisu reagirale na bojane komade drveta, ali su jasno reagirale na mrtvu pticu, pokazuje kako ovakvo ponašanje nije nikakva novost, već se čini da mrtva ptica stvara lančanu reakciju u jatu.

Rezultati studije pokazuju kako ove ptice, koje nisu svjedočile smrti ili se borile do smrti, osjećaju i prepoznaju mrtvu pticu te dijele takvu informaciju međusobno. Na isti način osjećaju i predatore na svom teritoriju, a informaciju o tome također dijele.

Znanstvenici smatraju kako dijeljenje informacije o tome da se na njihovom teritoriju nalazi mrtva ptica iz njihove vrste, pomaže u očuvanju budnosti. Osim toga, služi im i za otkrivanje opasnosti, što uvelike smanjuje rizik od moguće opasnosti koja je prvotno uzrokovala smrt ptice.

Poznato je da i druge životinjske vrste primjećuju smrt unutar svoga jata ili čopora.

Primjerice, snimljeno je kako se žirafe i slonovi okupljaju oko nedavno umrlih rođaka, što upućuje na činjenicu da životinje shvaćaju koncept smrti te da čak mogu i žaliti za preminulima.

Komentar matrix Worlda:

Mi smo već pisali o tome kako primati žale za članovima iz svoje zajednice, u tekstu pod nazivom: „Čimpanze žale za pripadnicom svoje obitelji dok je ljudi pokapaju“ smo pokazali jedinstven primjer kako primati tuguju. Potpuno smo sigurni kako znanost treba više istraživati ovakve i slične slučajeve da bi jednom za svagda demistificirali osjećaj tuge i žali među životinjama iako bi se o osjećaju točnije nedostatku empatije među određenim postotkom ljudske populacije također trebali zamisliti.