TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Istraživači otkrili da se nadzire većina korisnika BitTorrenta

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

phys.org

Istraživači sa Sveučilišta Birmingham u Velikoj Britaniji su otkrili da korisnici BitTorrent stranica namijenjenih razmjeni, kao što je The Pirate Bay, riskiraju da njihova IP adresa bude prijavljena od strane nadgledača unutar tri sata od prijavljivanja. Tim je, vođen Tomom Chothiom, otkrio opseg do kojeg se nadgledaju korisnici takvih stranica osobnim nadgledanjem tijekom perioda od dvije godine. Otkrili su, kako navode u svojem radu predstavljenom ovog tjedna na SecureComm konferenciji, da gotovo svi korisnici takvih stranica završe tako da se njihova IP adresa u jednom trenutku negdje zabilježi i snimi.

BitTorrent stranice namijenjene razmjeni djeluju pomoću sheme ravnopravnih dijeljenja. Korisnici se prijavljuju i preuzimaju komade datoteka koje žele od nekoliko različitih drugih korisnika koji u isto vrijeme dijele podatke, poput roja. U isto vrijeme, datoteke koje su već preuzeli, se dijele s ostalima. Protokolarne i stranice domaćini, poznati kao tragači (trackers) ne razlikuju datoteke kojima se trguje zakonito ili nezakonito, stoga postoji prisutnost nadgledača, koji su također „korisnici“ ili klijenti koji se prijave zbog izražavanja svrhe saznavanja tko preuzima nezakonite sadržaje. Sama priroda protokola čini vrlo jednostavnim bilježenje koji korisnici preuzimaju koje datoteke jer se sve prati putem IP adrese.

Jedan od načina izbjegavanja katalogiziranja IP adrese od strane nadgledača jest blokiranje njihove IP adrese; nedopuštanje priključivanja roju koji šalje komadiće datoteka. Česti korisnici BitTorrent stranica uglavnom postanu svjesni onoga što je poznato kao blocklist (popisi IP adresa poznatih nadgledača); na žalost, istraživači su otkrili da takvi popisi sadrže mnoge lažne pozitive i negative što ih općenito čini beskorisnima u sprečavanju nadzora.

Kako bi otkrili koji su od korisnika stvarni, a koji nadgledaju, istraživači su primijetili nekoliko karakteristika nadgledača zbog kojih oni odudaraju od ostalih. Jedna od njih je činjenica da nadgledači imaju tendenciju zadržavanja velikog broja podmreža koje pristupaju stranicama za razmjenu. Drugi načini su bili ti da oni ostaju spojeni mnogo duže od uobičajenih klijenata i da se spajaju s većim brojem rojeva, te da općenito ne izvještavaju o završetku skidanja datoteke. Ukratko, jednostavno su zaposleniji i aktivniji, iako malo to pokazuju, nego korisnici koji općenito imaju tendenciju da se samo prijave kada žele određenu datoteku, a zatim odlaze na neko vrijeme nakon što ju dobiju.

Gornja slika: napredovanje preuzimanja uobičajenog korisnika; polja bitova postojano napreduju prema završetku preuzimanja
Donja slika: napredovanje preuzimanja nadgledača; polja bitova se tijekom vremena nasumično mijenjaju

Nakon sastavljanja popisa IP adresa za koje su sumnjali da pripadaju nadgledačima, tim ih je usporedio s ostalim poznatim informacijama o takvim IP nositeljima i mogli su potvrditi da su mnogi od njih doista poznati kao BitTorrent entiteti za praćenje. Oni završavaju razjašnjenjem da će skoro svatko tko koristi takve stranice za razmjenu s vremenom završiti katalogiziranjem njihove IP adrese, ali dodaju da informacije prikupljene takvim nadgledanjem vjerojatno ne bi podnijele pravnu provjeru.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.