MISTERIJE

Autistični geniji – misterij koji zbunjuje javnost – Stephen Wiltshire

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Stephen Wiltshire je neobičan umjetnik, u stanju je napraviti potpuno točnu detaljiziranu sliku bilo kojeg grada na svijetu i to nakon 15 minuta nadlijetanja grada iz zraka. Ovaj podatak bi bio sam po sebi čudo, no činjenica da je Stephen autističan zbunjuje znanstvenike koji izučavaju autizam. Zbog svog neobičnog talenta Stephen je priskrbio naziv – čovjek kamera.

Stephen Wiltshire je 2006. godine dobio orden – Order of the British Empire – za zasluge u umjetnosti.

Stephen je rođen 24.04.1974. godine u Londonu, a kada je imao tri godine liječnici su mu dijagnosticirali autizam, nije mogao naučiti engleski jezik i živio je u potpunosti u svom vlastitom zatvorenom svijetu.

S pet godina je postalo jasno kako Stephen ima ogromnu strast prema crtanju jer je Stephen s ostatkom svijeta počeo komunicira preko crteža, zahvaljujući istom talentu počeo je učiti i pisati riječi iako nikada nije naučio govoriti, njegov autizam je toliko snažan da je uvelike onemogućio centar govora. Svojoj obitelji je pomogao u komunikaciji s njim stvarajući po jednu sliku koju je povezao s određenim slovom abecede, tako je naučio slova. Nakon toga je počeo crtati životinje, pa duple autobuse iz londonskog gradskog prijevoza i na koncu je počeo s nevjerojatnom preciznošću crtati zgrade, bez obzira je li ih imao prilike vidjeti na samo par sekundi.

5,5 metara dugačka panorama New Yorka. Slika vlasništvo Barcroft Media

Njegove gradske vedute su se pretvorile u trodimenzionalne mape, točne po perspektivi, broju otvora na zgradama, oblicima, omjerima i svim sićušnim detaljima, uključujući i kante za smeće, prometne znakove, oznake na cesti i drugim detaljima koji su se ticali svega što je vidio u prolazu.

Stephen je do sada uspio napraviti deset metarske crteže – panorame: Tokija, Rima, Hong Konga, Frankfurta, Madrida, Dubaija, Jeruzalema i Londona. Koliko je fotografsko 3D pamćenje Stephena Wiltshirea nevjerojatno svjedoče brojni točni detalji na njegovim panoramama. Kada je crtao panoramu Rima, čak je napravio točne detalje rimskog Panteona uključujući i točan broj njegovih stupova iako je u njega gledao tek nekoliko sekundi.

Detalj panorame New Yorka, slika vlasništvo Barcroft Media.

2009. je Stephen uspio napraviti 5,5 metara dugačku panoramu New Yorka i to nakon što je 15 minuta pregledavao grad iz zraka. Ovu panoramu je Stephen napravio na Institutu Pratt bez dodatnog gledanja u slike New Yorka, kompletni crtež je napravljen uz pravilne omjere i ni jedna zgrada nije pogrešno nacrtana. Stephenu je trebalo tri dana da završi cijeli crtež.

Deset metarska panorama Londona, na gornjem dijelu vidite nezavršen Stephenov crtež, na donjoj strani vidite fotografiju Londona.

Iliana Taliotis – koja surađuje sa Stephenovom obitelji je objasnila kako Stephen crta:

„On prvo nacrta najvažnije zgrade u panorami, oko njih nakon toga crta obrise zgrada s olovkom, nakon što je dobio osnovni izgled panorame, kreće s crtanjem odnosa veličina i dodaje detalje zgradu po zgradu bez obzira koliko su te zgrade sićušne na slici. Nikada ne preskače s jedne strane slike na drugu, već počne s jedne strane i završi na drugoj. Uvijek sluša muziku dok radi.“

Interesantno je da Stephen povećava broj detalja što god je panorama grada kompliciranija, nastoji čak i dodati veću dubinu tako što bliže zgrade crta debljim crtama dok zgrade u pozadini crta laganim pokretima vrlo često u jednoj neprekinutoj liniji.

Način na koji Stephen crta. Slika vlasništvo Barcroft Media.

Bez obzira što znanstvenici izučavaju autizam kroz mnoge studije, još uvijek ne mogu dokučiti na kakav način Stephen Wiltshire uspijeva zapamtiti bezbrojne detalje u jako kratkom vremenu i kako te iste detalje može bez pogreške prenijeti na papir.

Najbolju kritiku genija čovjeka kamere je dao Sir Hugh Cassion bivši predsjednik Kraljevske Akademije Velike Britanije koji je izjavio sljedeće:

„Srećom po nas, ponekad se u javnost pojavi raketa – mladi talent – koja eksplodira s tolikom jakošću da godinama nakon što nas obasja svjetlo takvog talenta mi još uvijek vidimo zvijezde. Stephen Wiltshire – koji je rođen s ozbiljnim teškoćama u govoru – je jedna takva raketa. Njegov osjećaj za perspektivu je bez premca. Nikada nisam vidio takav talent za crtanje, takav nevjerojatan prirodan talent, ovo dijete (tada je Stephen bio star deset godina) je najvjerojatnije, najbolji umjetnik u Velikoj Britaniji.“

Pročitajte tekst o Kimu Peeku – autističnom geniju koji je znao napamet 12000 knjiga, po kojemu se napravio film – Kišni čovjek.

Autistični geniji – misterij koji zbunjuje javnost – Kim Peek

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

Autistic artist Stephen Wiltshire draws spellbinding 18ft picture of New York from memory… after a 20-minute helicopter ride over city

Stephen Wiltshire

Wikia – Stephen Wiltshire 

Wiki – Stephen Wiltshire