U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Pronalaženje odgovarajuće meditacijske tehnike – ključ zadovoljstva

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

www.sciencedaily.com

Tek ste započeli s meditacijom i već razmišljate o odustajanju? Možda ste jednostavno odabrali pogrešnu metodu. Novo istraživanje objavljeno 7. srpnja u Explore:The Journal of Science and Healing naglašava koliko je važno da novi meditanti odaberu metode uz koje se osjećaju najugodnije umjesto da odabiru one koje su najpopularnije.

Ukoliko to učine, vjerojatno će je se držati, kaže Adam Burke, autor studije. Ako ne, postoji veća šansa da će općenito odbaciti meditaciju gubeći tako bezbroj osobnih i medicinskih prednosti. Burke je profesor zdravstvenog odgoja i direktor SF državnog Instituta za Holističke zdravstvene studije.

„Zbog povećanja općeg i kliničkog korištenja meditacije, želite se uvjeriti da pronalazite pravu metodu za svaku osobu,“ rekao je. Iako je meditacija postala značajno popularna u SAD-u, Burke je rekao da postoji samo nekoliko studija koje međusobno uspoređuju različite metode kako bi se istražile individualne sklonosti ili specifične kliničke prednosti.

Kako bi shvatio što praktikanti preferiraju, Burke je usporedio četiri najpopularnije meditacijske metode – mantru, pomnost, zen i qigong vizualizaciju – kako bi vidio da li novi meditanti prakticiraju  omiljene među njima.Svakoj metodi je podučeno 247 sudionika  i od njih je zatraženo da ih prakticiraju kod kuće, te da na kraju studije ocijene koju preferiraju. Dvije je jednostavnije metode, mantru i pomnost, preferiralo 31% sudionika studije. Zen i qigong su imale manji, ali još uvijek priličan kontingent sljedbenika s 22%, a 14,8% sudionika ih je preferiralo.

Rezultati pokazuju vrijednost pružanja jednostavnije, dostupnije metode meditacije praktikantima. Ali oni također naglašavaju da niti jedna tehnika nije najbolja za svih i da određene osobe preferiraju manje uobičajene metode. Stariji sudionici, koji su odrastali kada je zen postala jedna od prvih meditacijskih tehnika koja je privukla pažnju u SAD-u, posebno su preferirali tu metodu.

„Bilo je zanimljivo vidjeti da su mantra i pomnost bile podjednako neodoljive sudionicima unatoč činjenici da su to u osnovi različite tehnike,“ rekao je Burke. Pomnost je novija meditacijska tehnika koja je zadobila široku popularnost, dodao je, a često je jedina s kojom su upoznati novi praktikanti ili zdravstveni djelatnici. Nije bilo iznenađujuće da je pomnost tehnika koju najviše preferiraju mlađi sudionici.

„Ako je netko kroz medije ili putem zdravstvenog djelatnika izložen određenoj tehnici , on bi mogao pretpostaviti da je ona zbog svoje popularnosti najbolja za svih,“ rekao je Burke. „Ali to je kao da kažete da su ružičasta haljina ili plavi sportski kaput popularni ove godine pa će dobro izgledati na svakome tko ih nosi. U stvarnosti, različiti ljudi vole različite stvari. Jedna veličina ne odgovara svima.“

Ako se pojedinac ne osjeća ugodno uz određenu metodu iz bilo kojeg razloga, najvjerojatnije neće nastaviti meditirati i izgubit će mnoge prednosti kao što su smanjenje stresa, niži krvni tlak ili čak pomoć pri liječenju od ovisnosti.

Burke se nada da će uskoro vidjeti više komparativnih studija, osobito onih koje se odnose na određivanje specifičnih metoda pri rješavanju određenih zdravstvenih problema, kao što je ovisnost. Ukoliko bude tako, zdravstveni djelatnici bi mogli navesti pacijente prema tehnikama koje će za njih biti najučinkovitije. Potrebne su dodatne studije kako bi se odredilo da li postoji način predviđanja koja metoda bi najviše odgovarala bilo kojoj određenoj osobi, rekao je.