SVIJET POD LUPOM

Misteriozne balansirajuće stijene koje se odupiru potresima

Preveo i uredio: Denis Pellegrini

Matrix World

livescience.com

U zapadnim San Bernardino planinama, pored autoceste koja povezuje Los Angeles i Las Vegas, znanstvenici su nedavno otkrili geološku misteriju: kolosalne stijene smještene u nesigurnim pozama odmah pored San Andreas rasjekline.

Nisu balansirajuće stijene ono što zbunjuje, rekla je Lisa Grant Ludwig, znanstvenica koja je ovu zagonetku predstavila svojim kolegama na godišnjem sastanku Seizmološkog društva Amerike. Riječ je o tome kako su stijene uspjele ostati takve uz toliko agresivno stvaranje snažnih potresa udaljenih samo nekoliko kilometara.

Stijene koje imaju naizgled akrobatsku ravnotežu su viđene diljem svijeta. Meteorološke i geološke sile ispiru materijal oko njih ostavljajući ogromne stijene da balansiraju kao krov. Postoji čak i naziv za njih: neizvjesno balansirajuće kamenje ili skraćeno PBR (Precairously Balanced Rocks), rekla je Ludwig, docentica sa Kalifornijskog Sveučilišta Irvine.

„Kada počnete gledati seizmološki aktivna područja njih je sve manje i manje,“ rekla je Ludwig za OurAmazingPlanet. „I ne očekujete da će te ih sresti odmah pored aktivnih rasjeda, a to često i nije slučaj.“