SVIJET POD LUPOM

Nova vrsta pčela koje preživljavaju isključivo invazijom na druge košnice

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

io9.com

Čini se da kukavice nisu jedine životinje koje imaju gadnu naviku da liježu svoja jaja u gnijezda drugih životinja. Primijećeno je da novootkrivene vrste pčela napadaju gnijezda drugih pčela dok ove vani sakupljaju pelud. Koristeći tu priliku, ženke ovih nedavno prozvanih „pčela kukavica“, liježu svoja jajašca u košnicu. Napadačka jajašca se izlegnu rano pa se nezrele pčele tada mogu riješiti jajašca pčela domaćina ostavljajući tako rezerve peludi i nektara za sebe.

Pet novih vrsta parazitskih pčela je otkriveno u Republici Cape Verde od strane Jakuba Straka sa Sveučilišta Charles u Pragu i Michaela S. Engela sa Sveučilišta u Kanzasu. Otoci su od zapadne Afričke obale udaljeni oko 570 km i dom su bogate lepeze vrsta – od kojih većina još nije ni otkrivena. U posljednjih 150 godina je na tim otocima provedeno  samo 10 znanstvenih ekspedicija.

Slike parazitskih pčela dr. Jakuba Strake i dr. Michaela S. Engela;

Pčele-kukavice izgledaju poput zebri i većinom su crno-bijelog uzorka. Neke od pčela su u stvari i poprilično velike, uključujući C. batelkai koja je dužine 5 mm ( u usporedbi s drugima koje variraju od 3,2 do 4,2 mm).

Znanstvenici vjeruju da je ovo klasičan primjer „otočkog gigantizma“ – evolucijskog efekta kada se veličina životinje izolirane u otočkom okruženju dramatično povećava tijekom vremena u odnosu na njihove kopnene rođake.

Istraživači se sada nadaju da će uspjeti istražiti raznolikost domaćina pčela-kukavica i dobiti bolji uvid u njihovu evolucijsku raznolikost diljem arhipelaga.