SVIJET POD LUPOM

Čudnovati svjetleći noćni oblaci sjaje zbog sagorijevanja meteora u atmosferi

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

SPACE.com

Rijetki misteriozni oblaci, koji toliko sjaje da se mogu vidjeti po noći, zbunjuju ljude od kada su po prvi put primijećeni prije nešto više od 100 godina, no znanstvenici su konačno otkrili ključni kozmički sastojak koji stvara sjaj u ovim svjetlećim noćnim oblacima – riječ je o „dimu“ iz meteora koji sagorijevaju u planetarnoj atmosferi.

Plavo bijeli oblaci, koji nalikuju utvarama jer čudnovato sjaje od sumraka do zore, se nazivaju noktilucentni oblaci ili NLC (noctilucent clouds). Oni obično nastaju na visini od 80-85 kilometara iznad tla, na tim visinama oblaci reflektiraju svjetlo čak i ako je Sunce palo ispod obzora.

U novoj studiji, znanstvenici su otkrili kako noktilucentni oblaci imaju poveznicu s vanzemaljskim čimbenicima.

„Otkrili smo tragove meteorskog dima u noktilucentnim oblacima,“ izjavio je James Russell, atmosferski znanstvenik sa Sveučilišta u Hamptonu.

„Ovo otkriće potvrđuje teoriju o tome kako je meteorska prašina agens za stvaranje nukleusa noktilucentnih oblaka.“

Russell je glavni istraživač NASA-ine misije koja se bavi izučavanjem aeronomije i nastajanjem leda u mezosferi, ova misija između ostaloga izučava oblake koji nastaju na vanjskim rubovima atmosfere i u polarnim regijama.

„Korištenjem AIM-ovog  satelita Solar Occultation for Ice Experiment (SOFIE), otkrili smo da je oko 3% ledenih kristala u noktilucentnim oblacima – meteorskog podrijetla,“ objavio je voditelj studije Mark Hervig iz kompanije GATS Inc.

Meteorski dim

Unutrašnji dio solarnog sustava je prepun meteora čija veličina varira od ogromnih komada stijena do mikroskopskih komadića prašine. Kako Zemlja putuje duž svoje orbite tako planeta usisava materijal koji joj se nađe na putu. Meteori koji udare o planetarnu atmosferu izgaraju i ostavljaju za sobom oblak prepun malenih čestica koje ostaju lebdjeti 70-100 kilometara iznad tla.

Znanstvenici tvrde kako nije slučajno da se noktilucentni oblaci formiraju na visinama u kojima ostaju čestice meteorskog dima. Čestice prašine se spoje s molekulama vode koje se pretvore u kristale leda u procesu koji se naziva „nukleacija.“

Nukleacija je potpuno uobičajena u nižim dijelovima naše atmosfere gdje se prašina na sličan način spaja s vodom točnije s ledom te se oko takve jezgre stvaraju snježne pahulje.

Znanstvenici su naročito zainteresirani za izučavanje agensa koji omogućavaju nukleaciju oblaka, naročito onu koja se događa na samom rubu svemira gdje je tlak zraka gotovo nalik vakuumu. U tim uvjetima je vrlo neobično da se dvije molekule vode spoje, a kamo li da ostanu zalijepljene jedna za drugu.

No vrlo je moguće kako je meteorska prašina odgovor na pitanje kako se to događa to jest meteorska je prašina poveznica koja je do sada bila nepotvrđena. Na osnovu podataka koje su dobili iz AIM-a, znanstvenici su otkrili kako kristali leda rastu oko meteorske prašine promjera između 20-70 nanometara. Oblaci cirrusi, koji nastaju u donjim dijelovima atmosfere, gdje vode ima u izobilju, se stvaraju oko kristala koji su 10 do 100 puta veći, ovaj podatak su iznijeli u javnost NASA-ini znanstvenici.

Maleni kristali leda također objašnjavaju kako noktilucentni oblaci dobijaju svoju prepoznatljivu električno plavu boju. Malene čestice raspršavaju kratke valove svjetlosti (plave boje) više nego li dugačke valove svjetlosti (crvene boje), ta plava boja je zapravo sjaj koji vidimo na noktilucentnim oblacima.

Kompleksan način nastajanja molekula vode iz molekule metana.

Sve počinje s erupcijom

Noktilucentni oblaci su bili misterija od trenutka kada su ih ljudi prvi put primijetili u XIX. vijeku. 1885., dvije godine nakon erupcije vulkana Krakatoa u Indoneziji, promatrači noćnog neba su mogli vidjeti spektakularne zalaske Sunca i čudesne svjetleće noćne oblake.

Nijemac T.W. Backhouse je osoba koja se najčešće povezivala s otkrićem noktilucentnih oblaka koji su postajali vidljivi nakon zalaska Sunca. Backhouse je primijetio oblake nalik na utvare koji su sjajili plavom svjetlošću na tamnom nebu. Tada su znanstvenici pretpostavljali kako je taj čudesan efekt uzrokovan isključivo s vulkanskim pepelom.

Kada se pepeo izbačen iz vulkana Krakatoa slegao i kada su nestali super zasićeni zalasci Sunca, dogodilo se nešto što se nije očekivalo, na nebu su ostali vidljivi noktilucentni oblaci, i oni se mogu vidjeti sve do danas. NASA-ini stručnjaci tvrde kako su znanstvenici još uvijek nesigurni je li vulkanski pepeo iz Krakatoe igrao ulogu u nastajanju noktilucentnih oblaka.

No postoje još neke misterije oko noktilucentnih oblaka na koje znanstvenici nemoćno „razbijaju glave“ riječ je o načinu na koji se povećava njihov sjaj i način na koji se šire.

U XIX. vijeku su se viđali noktilucentni oblaci isključivo oko polarnih i subpolarnih regija, no odnedavno se mogu vidjeti čak i nad Koloradom, Utahom i Nebraskom.

Russell smatra kako je razlog za neobične pojave noktilucentnih oblaka daleko od polarnih regija u klimatskim promjenama. Metan koji dolazi iz tla, prirodni plinovi i naftni sustavi, poljoprivredne aktivnosti i rudarenje ugljena sve to je puno više intenzivirano nego li u XIX. vijeku. Također je poznato kako metan povećava formaciju noktilucentnih oblaka.

„Kada metan dođe do gornjih dijelova atmosfere on oksidizira u kompleksnom nizu reakcija stvarajući vodenu paru,“ rekao je Russell.

„Te dodatne količine vodene pare tada stvaraju vodene kristale u noktilucentnim oblacima.“

Ako je taj podatak točan, tada bi noktilucentni oblaci mogli biti indikator prisutnosti metana, jednog od stakleničkih plinova.

„Noktilucentni oblaci mogu nalikovati kakvim vanzemaljcima, no zapravo nam govore iznimno važne činjenice o našoj planeti,“ rekao je Russell.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Interesiraju li vas dodatne neobične pojave u našoj atmosferi pročitajte sljedeće tekstove:

NEOBIČNI GIGANTI NEBA: Tubularni oblaci

Čudesne nebeske pojave!

Vatrena duga

Noćne Duge – Mjesečeve duge

Snimljeni gigantski oblaci u obliku valova iznad Alabama-e

Nebeski svod se smanjuje! Sateliti NASA-e otkrivaju da se oblaci sve više spuštaju ka Zemlji

Nevjerojatan tsunami „valovitih oblaka“ prekrio obalu Floride!

Iz svemira snimljen misteriozni atmosferski fenomen – SPRITE – DUH!

Mjesec i luk Mliječne staze