TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Neuroznanstvenici uspješno kontroliraju snove štakora

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

io9.com

Istraživači sa Instituta za tehnologiju iz Massachusetsa (MIT) su uspješno manipulirali sadržajem snova štakora primjenom zvučnog šlagvorta koji je bio povezan s događajima od prethodnog dana, točnije trkom kroz labirint (što drugo). Ovo otkriće unapređuje naše razumijevanje o tome kako se pamćenje učvršćuje tijekom spavanja, ali to također sadrži potencijal za vjerojatnim „inženjeringom snova“.

Radeći na MIT-ovom Picower institutu za učenje i memoriju, neuroznanstvenik Matt Wilson je uspio ostvariti taj podvig istražujući način na koji hipokampus mozga kodira osobno proživljene događaje u memoriju. Znanstvenici su upoznati s time da je hipokampus zaposlen ponovnim proživljavanjem mnogih dnevnih događaja dok spavamo – procesom koji je ključan za konsolidaciju memorije. Ali ono što nisu znali jest da li se na ta „ponovna proživljavanja“ može utjecati okolišnim signalima.

Kako bi vidjeli da li je to moguće, Wilson i njegov tim su istrenirali skupinu štakora da trče kroz labirint koristeći dva različita audio signala. Štakori su brzo naučili da su tonovi korisni; jedan je zvuk indicirao da mogu pronaći hranu ako krenu lijevo, dok je drugi indicirao da ih nagrada očekuje ako skrenu desno. I dok su štakori to činili, neuroznanstvenici su bilježili njihovu nervnu aktivnost.

Kasnije, dok su štakori spavali, istraživači su ponovo snimili nervnu aktivnost njihovih mozgova. Koristeći korelativnu analizu, Wilson je potvrdio da su štakori sanjali svoje labirinte koje su istraživali prethodnog dana.

Kada su istraživači pustili audio signale korištene u eksperimentu, primijetili su vrlo zanimljivu stvar: štakori bi sanjali o dijelu labirinta koji je prije bio povezan s audio signalom. Eksperiment je pokazao da  sadržaj štakorovog  sna može biti pristran ponovnim aktiviranjem određenih sjećanja dok spavaju.

Gledajući u budućnost, istraživači vjeruju da ovaj jednostavan primjer inženjeringa snova može otvoriti mogućnost veće kontrole obrade memorije tijekom spavanja, pa čak i da bi određena sjećanja mogla biti obogaćena, blokirana ili modificirana. Wilson također cilja na razvoj novih pristupa učenju i bihevioralnim terapijama putem sličnih vrsta kognitivne manipulacije.