SVEMIR KROZ TELESKOP

Gigantski asteroid izbliza: nevjerojatne fotografije Veste

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Mail Online

NASA-ina letjelica je završila ispitivanje gigantskog asteroida nakon godinu dana rada, sada je na putu ka planetu patuljku Ceresu. U prilici smo vidjeti najinteresantnije fotografije asteroida. NASA je 11.09.2012., objavila nove snimke Veste, njih je napravila letjelica „Dawn.“

Snimke u boji prikazuju Vestinu sjevernu hemisferu, od pola do ekvatora. Ovi precizni prikazi Veste su temeljeni na mnogim manjim snimkama koje je napravila letjelica Dawn dok je polagano prelazila preko sjevernog dijela gigantskog asterioida koji se nalazi u solarnom sustavu. Snimke su stvorene posebnim kamerama koje su snimale ove dijelove Veste dok su oni bili na zatamnjenoj strani tijekom sredine 2011.

Ostale fotografije su napravljene u crno bijeloj tehnici i sastavljene su od mozaika načinjenog od niza najboljih fotografija kako bi dobili potpuni prikaz Veste.

Christopher Russell, voditelj tima letjelice Dawn je izjavio slijedeće:

„Dawn je uspjela probiti veo misterija koje su okruživale Vestu, no mi još moramo puno raditi kako bi osigurali potpunu analizu snimaka. Iako Vesta više nije u našem „vidokrugu“ neće izaći iz našeg fokusa.“

Cilj jednogodišnjeg fotografiranja letjelice Dawn je bio blizak susret iste s 330 milja dugačkim asteroidom Vesta, ovo je prva NASA-ina misija u kojem je neka letjelica imala za zadatak orbitiranje unutar glavnog asteroidnog pojasa.

Glavni asteroidni pojas solarnog sustava se nalazi između orbita Marsa i Jupitera na udaljenosti od 117 milijuna milja od Zemlje.

Asteroid Vesta nalikuje izbušenoj nogometnoj lopti, takav izgled je najvjerojatnije dobila zbog masivne kolizije koja se dogodila u prošlosti koja je ostavila najviše traga na južnom polu ovog asteroida.

Dawn se sada nalazi na putu ka patuljastoj planeti Ceres, s time će postati prva letjelica koja će orbitirati oko dvije destinacije u solarnom sustavu.