SVIJET POD LUPOM

Ozbiljne nevolje na području hrane

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

ecowatch.org

U rano proljeće 2012. godine, američki su farmeri krenuli posijati oko 390 000 km² kukuruza, što je najviše u posljednjih 75 godina. Toplo rano proljeće je značilo dobar početak za usjev. Analitičari su predviđali najveću ikad zabilježenu berbu kukuruza.

Amerika je vodeći proizvođač i izvoznik kukuruza, svjetske hranjive žitarice. Kod kuće, kukuruz čini 4/5 požnjetih žitarica. Međunarodno, američki usjevi kukuruza nadmašuju kinesku rižu i žito zajedno. Među najveće tri žitarice (kukuruz, žito i riža), kukuruz je za sada vodeći uz proizvodnju koja nadmašuje žito, te skoro dvostruko rižu.

Stabljika kukuruza je istovremeno osjetljiva i produktivna. Zahtjeva vodu i brzo raste, ali je osjetljiva na ekstremnu vrućinu i sušu. Kod povišenih temperatura, stabljika kukuruza, koja je inače vrlo produktivna, pada u termalni šok.

Kako se proljeće pretvorilo u ljeto, živa u termometru je počela rasti diljem Kukuruznog pojasa. U St. Louisu i Missouriju, u južnom Kukuruznom pojasu, temperature su se krajem lipnja i početkom srpnja popele do 38 °C i više, deset dana za redom. Kukuruzni je pojas posljednjih nekoliko tjedana bio prekriven dehidrirajućom vrućinom.

Tjedne mape suše koje je objavilo Sveučilište Nebraske su pokazale sušom pogođeno područje koje se sve više širi diljem zemlje sve dok, sredinom srpnja, nije zahvatila doslovce cijeli Kukuruzni pojas. Očitanja vlažnosti zemlje u Kukuruznom pojasu su sada među najnižima ikad zabilježenim.

Dok temperature, padaline i suša služe kao neizravni indikatori uvjeta uzgoja žita, Američki odjel za poljoprivredu svakog tjedna izdaje izvješće o pravom stanju usjeva. Ove godine su rana izvješća bila obećavajuća. 21. svibnja je 77% američkih usjeva kukuruza ocjenjeno kao dobro do izvrsno. Narednog tjedna udio usjeva u toj kategoriji je pao na 72%. Tijekom narednih osam tjedana pao je na 26%, što je jedan od najnižih rejtinga ikad zabilježenih. Ostalih 74% je ocjenjeno kao vrlo loše do solidno. A usjev se još  uvijek pogoršava.

Tijekom nekoliko tjedana smo vidjeli kako ekstremniji vremenski uvjeti, koji dolaze sa promjenom klime, mogu utjecati na sigurnost hrane. Od početka lipnja, cijena kukuruza je porasla skoro za ½ , dostižući svoj maksimum 19. srpnja.

Iako se svijet nadao dobroj američkoj žetvi kako bi se napunile opasno niske zalihe žitarica, to više nije moguće. Svjetske prenosive dionice žitarica će i dalje padati do kraja ove vegetacijske godine i tako činiti situaciju s hranom neizvjesnom. Cijene hrane, koje su već povišene, će uzlazno pratiti cijenu kukuruza , najvjerojatnije do rekordnih visina.

Ne samo da se trenutna situacija s hranom pogoršava nego je jednak slučaj i sa globalnim sustavom hrane samom po sebi. Vidjeli smo rane znakove raspleta iz 2008. godine nakon čega je slijedilo naglo udvostručenje cijena svjetskih žitarica. Dok su cijene hrane rasle, zemlje izvoznice su počele branit izvoz žitarica kako bi održale niže cijene domaće hrane. Kao odgovor na to, vlade zemalja uvoznica su paničarile. Neke od njih su se okrenule kupnji ili iznajmljivanju zemlje u ostalim zemljama kako bi same proizvele hranu.

Dobrodošli u novu geopolitiku oskudice hrane. Dok se smanjuju zalihe hrane, mi krećemo u novu eru hrane, onu u kojoj je svaka zemlja za sebe.

Svijet je u ozbiljnoj nevolji na području hrane, ali nema mnogo dokaza da su politički vođe shvatili veličinu onoga što se događa. Napredak u smanjenju gladi u posljednjih nekoliko desetljeća je obrnut. Osim ako brzo ne usvojimo nove populacijske, energetske i vodne politike, cilj iskorjevanja će za vladu ostati samo to.

Vrijeme istječe. Svijet je možda mnogo bliže nestašici hrane – ispunjen ogromnim cijenama hrane, širenjem nemira i na kraju političkom nestabilnošću – nego što to većina ljudi shvaća.