MISTERIJE

Otkrivene prve etruščanske piramide u Italiji

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Discovery News

Američki i talijanski arheolozi su obavijestili javnost kako se prve piramide, otkrivene u Italiji, nalaze ispod vinskog podruma u gradu Orvietu, u centralnom dijelu ove zemlje.

Iskapanje najgorega dijela jedne od piramida u Orvietu.

Orvieto je nastao na stijeni, povrh platoa od tufa – sedimenta nastalog vulkanskom aktivnošću – na kojemu grad i dan danas stoji, podzemne strukture su uglavnom zatvorene i urušene. Jedino je vidljiv najviši nivo.

David B. George, znanstvenik iz odjela za starine na Sveučilištu Saint Anselm, je izjavio slijedeće za Discovery News:

„Unutar gornje sekcije, koja je modificirana u moderna vremena, jedan dio je korišten kao vinski podrum, mi smo primijetili seriju antičkih stuba koje su uklesane unutar zidova. To su očigledno bile etruščanske konstrukcije.“

Kada su započeli s iskapanjima, George i ko-direktor iskapanja Claudio Bizzarri, iz Arheološkog Ambijentalnog Parka u Orvietu, su primijetili da su zidovi navodne špilje ozidani i napravljeni na način kako se to radi u piramidama. Nakon toga ih je intrigirao pronalazak brojnih tunela, koji su se pokazali, ponovno, kao dio etruščanske izgradnje. Sve to se prostiralo ispod samog visokog podruma, znanstvenici su odmah počeli sumnjati kako postoje još stariji dublji dijelovi do kojih još nisu došli.

Etruščanska keramika.

Nakon što su znanstvenici prošli kroz dio koji je napravljen tijekom sredine XX vijeka, pronašli su nivo napravljen u srednjem vijeku. Odmah ispod tog nivoa, su otkrili sloj koji je sadržavao različite arheološke artefakte, kao što su dijelovi ukrasa s krovova načinjeni od crvene cigle i keramike, napravljenih od VI vijeka prije nove ere do V vijeka nove ere. Na etruščanskoj keramici se često mogu naći zapisi, a mnogo predmeti su datirani na 1000. godina prije nove ere.

Ulaz u najgornji dio jedne od Piramida ispod Orvieta.

Nakon što su polako skidali sloj po sloj zemlje, znanstvenici su došli do sterilnog područja dubine jednog i pol metra, taj sloj zemlje je u dalekoj prošlosti namjerno nabacan kroz rupu u gornjem nivou strukture.

Bizarri je izjavio za Discovery News:

„Ispod tog materijala našli smo smeđi sloj tla kojeg trenutačno iskapamo. Jako je čudno da stepenice koje smo otkrili još uvijek vode negdje u dubinu, tako da mi i dalje nastavljamo kopati u tom pravcu.“

Za sada su arheolozi došli do sloja koji je zadnji put bio prohodan u V vijeku prije nove ere.

„Na tom nivou smo pronašli tunel koji vodi do druge piramide, strukture koju smo uspjeli datirati na starost veću od V vijeka prije nove ere, što još više doprinosi misteriji lokacije,“ rekao je George.

Zaista, Etruščani su smatrani jednim od najvećih antičkih misterija.

Bogato urešena Etruščanska grobnica u Tarquinii.

Oni su bili narod koji se volio zabavljati, bili su eklektični, između ostalog, oni su Francuze (Gale) naučili praviti vino, Rimljane su naučili kako praviti ceste, dok su ostatku Europe predstavili znanje čitanja i pisanja, ovaj narod je započeo procvat svoje kulture na području Etrurije (područje centralne Italije koje se prostire na području današnje: Toskane, Latie, Emilie Romagne i Umbrie), i to 900. godine prije nove ere. Etruščani su dominirali tim područjem punih pet vjekova.

Bili su poznati po umjetnosti, poljoprivredi, finoj obradi metala i trgovini, no tijekom V vijeka prije nove ere, njihova moć je počela nestajati jer su Rimljani sve više i više jačali, na koncu su apsorbirani u Rimsko carstvo.

Povijesna karta Etrurije.

Etruščanski zagonetni ne-Indoeuropski jezik je u potpunosti nestao, i na žalost nisu ostali pisani dokumenti i literarna dijela na istome. Većinu podataka koje danas znamo o Etruščanima dolaze iz njihovih grobnica: bogato urešenih podzemnih grobnica koje su prepune nacrtanih tragova o njihovoj povijesti.

Podzemne piramide u Orvietu, bi mogle pružiti jedinstveni pogled na Etruščansku civilizaciju jer se čini da su strukture originalne.

„Tuneli su jedinstveni i ne možemo ih naći nigdje u bivšoj Etruriji,“ izjavila je Larissa Bonfante, umirovljena profesorica Sveučilišta u New Yorku, i vodeći svjetski ekspert na polju antičke Etruščanske kulture.

Prema Bizzarrijevim navodima, ispod Orvieta se nalazi barem pet piramida. Tri piramidne strukture još uvijek čekaju svoj red za iskapanje.

„Jasno je da te strukture nisu rudnici niti cisterne. Reako bih da ovakvo nešto nikada nije viđeno u Italiji,“ kazao je Bizzarri.

George smatra kako su podzemne piramide vjerojatno bile nekakve religiozne strukture ili grobnice. Bez obzira na njihovu namjenu ovo je slučaj bez presedana.

„Najvjerojatnije ćemo odgovore naći na samom dnu konstrukcija. Problem je što mi zapravo ne znamo koliko nam je ostalo do dna i koliko ćemo još morati kopati,“ zaključio je Bizzarri.

Komentar Matrix Worlda:

Potpuno smo sigurni da će ovakvih otkrića s vremenom biti sve više, nakon arheološkoga ispitivanja piramida u Visokom, o kojima smo pisali u tekstovima pod nazivom “Nova otkrića povezana s piramidama u Visokom” i ” Piramide u Visokom i Semir Osmanagić” i nakon potvrde o otkriću piramide u Indoneziji o kojoj smo pisali u tekstu pod nazivom “PIRAMIDA U INDONEZIJI: Otkriće, Garut je prastara piramida!” jasno je da znanost treba preispitati svoja sadašnja stajališta o nastanku i datiranju piramida kao i o njihovim ulogama i graditeljima. Matrix World će s velikom pažnjom nastaviti pratiti istraživanja u Orvietu i drugim dijelovima Europe u kojima se nalaze piramide.