SVIJET POD LUPOM

Sisavci kojima prijeti izumiranje

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

www.livescience.com

Sivoliki sengi (Slonovska rovka) obitava u Tanzaniji i ugrožena je vrsta jer je poznato da obitava  samo na dva područja. Pripada skupini sisavaca poznatih pod nazivom afrotheria koji su se razvili u Africi prije oko 100 milijuna godina, a čiji rođaci uključuju slonove, morske krave i južnoafričkog mravojeda.


Sivoliki sengi je opisan ove godine nakon što je snimljen 2005. god. u tanzanijskim planinama Udzungwa.

Mačka ribolovac (Prionailurus viverrinus) je vješt plivač kojeg uglavno nalazimo na vlažnim staništima kao što su močvare i područjima mangrova. Smatra se ugroženom zbog ozbiljnog pada brojnosti diljem, većinom, azijskog raspona. Prijetnje uključuju ljudsko naseljavanje, isušivanje njezinog staništa zbog poljoprivrede, zagađenja, pretjeranog izlova, siječe šuma i pretjeranog ribolova.

Kaspijska foka se pojavljuje diljem Kaspijskog mora i koristi zimski ledeni pokrov kao površinu na kojoj rađa i doji potomke. Njezina je populacija tijekom posljednjih 100 godina opala za 90% zbog neodržive razine komercijalnog lova, degradacije staništa i zagađenja.

Afrički slon živi u otprilike 37 zemalja subsaharske Afrike. Vjeruje se da je ukupna populacija diljem kontinenta opala za 25% u razdoblju između 1979. i 2007. god. Krivolov zbog bjelokosti i mesa se smatra glavnom prijetnjom vrste.

Ukupna populacija Iberijskog risa je oko 84 do 143 odraslih koji su ograničeni na područja Španjolske i Portugala. Djelomičan razlog smanjenja njihovog broja jest nedostatak njihovog primarnog plijena, a to je Europski zec (Oryctolagus cuniculus).

Crnonoga lasica (Mustela nigripes) iz Sjeverne Amerike više ne izumire u divljini nakon općeg napora ponovnog vraćanja zatočenih životinja u dijelove njihovog staništa. Ova se vrsta hrani i ovisna je o prerijskim psima čiji je broj drastično opao u 20. st.

Pere Davidov jelen (Elaphurus davidianus) se smatra izumrlim u divljini. Poznat u kineskom jeziku kao Milu, njegov je naziv izveden iz imena francuskog misionara oca Armanda Davida. Smatra se da su posljednju divlju populaciju pojeli vojnici tijekom Bokser revolucije na prijelazu u 19. st. U Kini se ponovo pojavljuju kasnih 1980-ih iz zatočenih životinja koje se ne smatra divljima.

Tasmanijski vrag (Sarcophilus harrisii) je ugrožena vrsta veličine malog psa koji obitava na australskom otoku Tazmaniji. On je najveći mesožder tobolčar na svijetu. Globalna populacija ove vrste je opala za više od 60% tijekom posljednjih 10 godina zbog fatalnog infektivnog raka nazvanog Vražja bolest tumora lica  (DFTD).

Divlji konj je prethodno naveden kao izumro u divljini, ali se uz trenutni broj od 325 grla, uz tekuće reintrodukcijske napore, pomaknuo u kategoriju kritično ugroženih. Glavna prijetnja ponovo uvedenoj populaciji je hibridizacija sa i potencijal za prijenos bolesti od domaćih konja.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.