PRIZMA DRUŠTVA

Stotine prijetnji samoubojstvom radnika Microsofta

Prevela i uredila: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

seattle.cbslocal.com

Oko 300 kineskih  zaposlenika Foxconna koji proizvode x-box 360 strojeve kažu da će se baciti s tvornice u Wuhanu, Kina, ako se ne odobre njihovi zahtjevi za izgubljene naknade.

Kineska jasminska revolucija, aktivistička revolucijska organizacija koja je naziv pozajmila od Tuniškog revolta koji je pokrenuo nemire na Bliskom istoku, izvještava da su zaposlenici predali svoje zahtjeve za porastom nadnice za 100 radnika.

Uprava Foxconna, najvećeg svjetskog ugovornog proizvođača elektronike i ključna poveznica u opskrbnom lancu za Apple, Dell, Nintendo i Song,  je odgovorila ultimatumom. Zaposlenici mogu dati otkaz uz jednomjesečnu otpremninu za svaku godinu provedenu u tvornici ili se mogu vratiti na posao.

Mnogi su zaposlenici dali otkaze, ali Foxconn već ne poštuje dogovor i zaposlenike nije nagradio ničime.

Oko 300 radnika se bučno vratilo u tvornicu i 4. siječnja na krovu organiziralo svoj protest.

Gradonačelnik Wuhana je intervenirao kroz sate pregovora udaljujući ih s ruba krova sve do 21 sati kada su radnici pristali vratiti se na posao, prema pisanju China.com.

Glasnogovornik Foxconna je u pismu CBS-u u Seattleu potvrdio da je došlo do „incidenta na poslu“, ali je rekao da su radnici protestirali zbog namjere tvrtke da radnike premjesti iz jedne u drugu poslovnu jedinicu u istom kampusu kao rezultat promjene u proizvodnoj liniji.

„Dobrobit naših zaposlenika je naš prioritet i obvezni smo osigurati da se prema svim zaposlenicima odnosi pošteno i da su njihova prava potpuno zaštićena. Operativne promjene koje su bile temelj incidenta su provedene u skladu sa svim važnim zakonima i propisima,“ rekao je glasnogovornik.

Microsoftov glasnogovornik je za CBS Seattle napisao izjavu u kojoj kaže da „Microsoft vrlo ozbiljno uzima u obzir radne uvjete u tvornicama koje proizvode njihove proizvode i da trenutno istražuje ovaj slučaj. Imamo strogi Kodeks ponašanja dobavljača koji navodi naša očekivanja, a mi pomno pratimo uvjete rada na trajnoj osnovi i rješavamo probleme kada se pojave. Microsoft je posvećen poštenom odnošenju i sigurnosti radnika koje zapošljavaju naši dobavljači i osiguravanju usklađenosti s politikom Microsofta.“

Foxconnn se našao u vatri kada su radnici 2010. god. uspješno počinili samoubojstvo u tvornici koja je proizvodila dijelove za Apple. Tada je Foxconn za medije izjavio da život svakog radnika smatra vrijednim dok su neke tvornice od radnika tražile da potpišu ugovore u kojima izjavljuju da se neće ubiti.

Časopisu Wired je odobren pristup tvornicama koje su postavile mreže koje bi uhvatile svakog tko pokušava skočiti.

Tijekom obilaska tvornice Longhua 2011. god., Terry Gou predsjednik Foxconnove matične Hon Hai Precision, je rekao da je stopa samoubojstava u njegovim tvornicama manja u usporedbi sa državnom i dodao je da se postotak samoubojstava u državi penje sukladno sa smanjenjem BDP-a, izjavio je Forbes.