TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Jakna koja ušutkava vaš telefon

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Discovery News

Svi smo bili svjedoci ili krivci toga; dok vam možda nećaka ima recital na klaviru, ili ste bili na sestrinom vjenčanju, ili na pogrebu najboljeg prijatelja. Gdje god da je bilo, uvijek se dogodi; netko zaboravi isključiti mobitel i on počne zvoniti u najgorem mogućem trenutku, tada nam se čini da je zvonjava telefona jednako prikladna kao i zvuk lovačkog roga u katedrali.

Srećom po nas, Victor Johansson je pronašao rješenje koje bi jednom za svagda moglo stati na kraj sramoti dok pokušavamo izvući mobitel iz džepa ili torbice.

Živimo u društvu koje stalno želi biti dostupno ili online, više nije problem kako doći do signala i biti dostupan, problem je postao kako postati nedostupan. Evo što Johansson ima reći o svemu tome:

„Za vrijeme istraživačke faze na ovom projektu, glavna ideja vodilja je postala „vrijeme je luksuz.“ Nakon što smo pokušali pronaći načine da ljudima nekako stvorimo više vremena, završili smo na ideji da ljudima omogućimo način da odstranimo vrijeme kada su dostupni, jer je lakše oduzeti vrijeme nego li ga stvoriti. Ideja je da odmah nakon što netko završi s poslom, ili ako netko želi stanku, sve što treba učiniti je staviti telefon u unutrašnji džep jakne, koja će terminirati svu našu dostupnost mrežama. Korištenjem unutrašnjeg džepa kao dugmeta za isključivanje mobilne komunikacije je vrlo jednostavno, postoji nešto jako zadovoljavajuće u prekidanju razgovora na telefonu, ako smo ljuti ili nezadovoljni, i to s jednim običnim ubacivanjem telefona u džep.“

Amen, brate. U tkanini jakne postoji čak i NFC čip koji gasi antenu vašeg telefona kako bi sačuvao vijek trajanja baterije.

Tekst prenesen via: Gizmodo

Fotografija i ideja: Victor Johansson

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.