TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Muškarci i žene doista vide svijet različito

Prevela i uredila: Kristina Vaniček

Matrix World

Live Science

Oči muškaraca su osjetljivije na male detalje i objekte koji se kreću, dok oči žena više opažaju promjene boja, tvrdi to novo istraživanje vida koje sugerira da muškarci i žene zaista vide stvari različito.

“Kao i s drugim osjetima kao što su sluh i miris, zabilježene su razlike između muškaraca i žena i u vidnom polju”, rekao je u priopćenju istraživač Israel Abramov sa Sveučilišta grada New Yorka(CUNY). Istraživanja su pokazala da žene imaju osjetljiviji sluh i njuh  od muškaraca.

“Nedavno je pregledom dostupne literature otkriveno da u većini slučajeva žene imaju bolju osjetljivost te razlikuju i kategoriziraju neugodne mirise bolje nego li  muškarci”, objavili su Abramov i njegovi kolege 04.rujna 2012. godine u časopisu Biologija spolnih razlika.

Abramov i njegov tim sa Sveučilišta uspoređivali su vid muškaraca i žena starosti iznad 16 godina koji su imali normalnu moć raspoznavanja boja i normalan vid ili barem normalan vid uz pomoć korištenja naočala ili leća.

U jednom dijelu istraživanja, znanstvenici su zamolili volontere da opišu različite boje koje su im pokazali. Saznali su da je muškarcima potrebna malo duža valna duljina boje da bi iskusili istu nijasnu kao žene i da je muškarcima teže raspoznati razlike u nijansama.

Znanstvenici su također pokazali sudionicima slike napravljene od svjetlijih i tamnijih rešetki koje su bile različite širine i izmjenjivale su se u boji tako da je izgledalo da trepere što je bio test osjetljivosti na kontraste. U usporedbi sa ženama, muškarci su bili u stanju bolje prepoznati brže mijenjajuće slike napravljene od tanjih rešetki, rekli su istraživači.

Abramov je u priopćenju pojasnio da su ovi elementi vida povezani sa specifičnim skupinama talamičkih neurona u primarnom vizualnom korteksu mozga. Razvoj tih neurona je pod kontrolm muških hormona androgena prilikom razvoja embrija u fetus.

“Smatramo da, pošto tim neuronima upravlja korteks tijekom embriogeneze da testosteron ima veliku ulogu što pak dovodi do različitih povezanosti između muškaraca i žena”, rekao je Abramov. “ Evolucijska pokretačka snaga između tih razlika je manje jasna”.

Prijašnja istraživanja otkrila su da se muškarci i žene različito fokusiraju. U eksperimentu provedenom na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji, istraživači su otkrili da će se muškarci u razgovoru vjerojatno fokusirati na usta sugovornika i da će ih kretanje iza sugovornika omesti. Međutim, žene teže da prebace svoj pogled između sugovornikovih očiju i tijela i vjerojatnije je da će biti omotene od strane drugih ljudi.