TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Jakub Halik – čovjek koji već šest mjeseci živi bez srca i srčanog pulsa

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

03.04.2012., Jakubu Haliku je odstranjeno srce kako bi ga liječnici spasili od galopirajućeg tumora koji je rastao unutar njegova srca. Nakon dugotrajne operacije Haliku je usađena revolucionarna krvna pumpa. 37-mo godišnji Čeh je tako postao druga osoba na svijetu koja nema srce, srčane otkucaje niti puls, pa ipak je živ i osjeća se odlično.

Nakon šest mjeseci života bez srca, Halik je izjavio kako može živjeti normalno kao svaki zdrav čovjek.

Halik – češki vatrogasac nije mogao dobiti srce donora jer pacijenti koji se liječe od raka i tumora ne mogu podnijeti lijekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa, no on se nada da će s vremenom moći primiti zdravo srce, nakon kojeg će se vratiti u aktivnu vatrogasnu službu, stoji u tiskovini DNA.

Huffpost je o Haliku također napravio tekst, u njemu stoji kako su liječnici na čelu s kardiologom Janom Pirkom ugradili Haliku dvije krvne pumpe u osmosatnoj operaciji koja je prošla bez komplikacija. Ove pumpe ne oponašaju rad srca niti njegove otkucaje već umjesto toga konstantno pumpaju krv, Halik je zbog toga danas jedina živa osoba koja nema srčani puls.

Revolucionarne Thoratecove srčane pumpe. Slika vlasništvo Texas Heart Institute.

Svaka pumpa ima poseban zadatak, jedna ima ulogu lijeve, a druga desne strane srca. Kompanija Thoratec pravi takve pumpe za pacijente koji ne mogu podnijeti transplantacije srca, točnije jedna pumpa tjera krv u pluća, dok druga pumpa pokreće krv obogaćenu kisikom i tjera je u sve dijelove tijela.

Znanstvenici su otkrili da ovakve pumpe, koje omogućuju neprestano kolanje krvi, traju puno duže nego li pumpe iz prethodnih generacija koje su oponašale rad srca.

Prva osoba koja je umjesto srca dobila Thoratecove pumpe je bio Craig Lewis iz SAD-a, no pošto je patio od drugih bolesti, na koncu je umro od zatajenja bubrega i jetara u 55 godini, mjesec dana nakon operacije.

Halik je izjavio sljedeće za online tiskovinu Yahoo.au:

„Bilo mi je teško, no nisam imao drugoga izbora, znao sam da s tumorom mogu proživjeti najviše godinu dana, zbog toga sam se odlučio boriti na ovakav način. Ni ne primjećujem da nemam otkucaje srca niti puls, jer su sve funkcije u tijelu ostale iste.“

Jakub Halik je do sada živio u bolnici i koristio se invalidskim kolicima jer liječnici nisu znali kako će njegovo tijelo podnijeti promjenu i koliko će mu trebati da se prilagodi na krvnu pumpu. Halik sa sobom mora nositi bateriju koja napaja pumpu, no nije vezan za krevet.

Jakub Halik, čovjek koji već šest mjeseci živi bez srca i srčanog pulsa, slika je vlasništvo PROFIMEDIA / CATERS NEWS.

Dr. Pirk koji je vodio Halikovu operaciju je izjavio za Daily Mail:

“Gospodin Halik ima snažnu osobnost, i ja sam zadovoljan rezultatima. Mi isprva nismo znali kako će se situacija odvijati i od samog početka situacija nije bila lagana, njegovo zdravstveno stanje je bilo iznimno ozbiljno no zahvaljujući predanom radu cijelog tima liječnika i medicinskih sestara sve je ispalo u najboljem redu. Gospodin Halik trenira najbolje što može jer su mu nakon mjeseci ležanja mišići atrofirali, no sada ih ponovno osnažujemo.”

Jakub Halik je jedan od 24 pacijenta samo u Češkoj republici koji čekaju na transplantaciju srca, dok ih je svijetu na tisuće. U klinici za eksperimentalnu medicinu IKEM, pacijenti u prosjeku čekaju osam mjeseci na odgovarajuće srce. Možda će nove tehnologije poput Thoratecove u skoroj budućnosti trajno pomoći ljudima čiji život visi o koncu zbog nemogućnosti zamjene bolesnog srca.