TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Nakon trudnoće u mozgovima majki ostaje DNK njihovih muških beba

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Kada smo prije nekoliko mjeseci pisali o brzom protoku stanica kroz placentu od majke do bebe i od bebe do majke i o činjenici da bebine stanice ponekad, kroz zajednički krvotok, spašavaju teško bolesne trudnice, stvarajući čudesna ozdravljenja čak i od najtežih srčanih poremećaja, nitko nije mogao shvatiti koliko mikrokimerizam mijenja buduću mamu i to sve do kraja života.

Stara narodna mudrost u kojoj se tvrdi da majka stalno ima na pameti svoje dijete je dobila potpuno novu dimenziju s najnovijim znanstvenim istraživanjima. Iako je razmjena stanica, to jest mikrokimerizam, između trudnice i bebe poznata znanstvena činjenica već neko vrijeme, do sada se nije znalo da u majkama ostaje DNK njihovih sinova i to sve do kraja života.

Ovu čudesnu pojavu su otkrili znanstvenici iz Centra za istraživanje Raka – Fred Hutchinson u Seatleu u SAD-e. Dr. William Chan i njegov tim je na uzorku od 59 žena, koje su preminule u dobi između 32-101 godine starosti, otkrili DNK njihovih sinova i to u moždanom tkivu. Istraživači su se fokusirali na traženje DNK muških potomaka jer je muške gene puno lakše pronaći i prepoznati nego li ženske gene, no znanstvenici nikako ne isključuju mogućnost da se ista pojava događa i s DNK kćeri.

Fetalne stanice u majčinom mozgu – prikazane plavom bojom.

U svakom slučaju, 37 od 59 žena je imalo tragove muških Y kromosoma, njihovih sinova, u mnogobrojnim regijama mozga. Ovaj efekt je dugoročan i nepovratan, najstarija žena u čijem mozgu je pronađena DNK njena sina imala je 94 godine u trenutku smrti.

Naš mozak je obavijen moždanom barijerom koja sprječava ulaz mnogih droga, lijekova, virusa i bakterija u ovaj organ. Pa ipak, zbog još nepoznatog razloga, moždana barijera postaje puno propusnija za vrijeme trudnoće, taj podatak bi mogao objasniti način na koji fetalne stanice dospijevaju u mozgove majki.

26 žena nije imalo nikakve tragove moždanih poremećaja dok je u 33 otkrivena Alzheimerova bolest. Žene koje su imale Alzheimerovu bolest nisu imale tragove DNK svojih sinova u mozgu. Znanstvenici su se složili kako je potrebno napraviti dodatna istraživanja kako bi se otkrilo koliko i kako mikrokimerizam utječe na sprečavanje nastajanja Alzheimerove bolesti kod majke.

Prijašnji znanstveni radovi o mirkokimerizmu su pokazali koliko on može biti pozitivan i negativan. Stanice beba koje dospiju u majku u velikom broju slučajeva sprečavaju nastanak raka dojki i uvelike popravljaju sve vrste tkiva, no s druge strane mogu stvoriti pojavu raka debelog crijeva i auto imunoloških bolesti.

Znanstvenicima ostaje jako puno prostora za istraživanje na ovom polju jer se prije svega mora otkriti koje stanice iz bebinog krvotoka preuzimaju pozitivnu, a koje negativnu ulogu i zbog čega njihov DNK ostaje do kraja života u ženama?

Iznimno će biti interesantno saznati i kakvu ulogu igra mikrokimerizam kod potomaka točnije kakvu ulogu igraju stanice majke u njenih potomaka bez obzira na spol. Istraživač dr. Lee Nelson iz istog centra u Seatleu je rekao kako je važno otkriti koliko majčine stanice utječu na razvoj potomaka.

U svakom slučaju ovo je iznimno interesantna tema i Matrix World će s pažnjom nastaviti pratiti njen razvoj i otkrića povezana s istim.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom žurnalu PLOS ONE, 26.09.2012. godine.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.