PONERIZACIJA DRUŠTVA

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 3.dio

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Ljudi se kao predmet istraživanja koriste na različitim poljima uključujući istraživanja u bazičnoj biologiji, kliničkoj medicini, njezi, psihologiji, sociologiji, političkoj znanosti i antropologiji. Etičke smjernice koje reguliraju korištenje ljudskih subjekata u istraživanju su prilično nova tvorevina. Tek su 1906. god. sastavljeni specifični propisi kako bi zaštitili subjekte istraživanja od zlostavljanja i kako bi se smanjila šteta koja se nanosi sudionikovom mentalnom ili fizičkom zdravlju.

Američki Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb (DHHS) definira temu istraživanja nad ljudimakao živog pojedinca o kojem istražitelj (profesionalac ili učenik) dobiva podatke putem 1) intervencije ili interakcije s pojedincem, ili 2) utvrđivanja privatne informacije.“ Pritom se pod „intervencijom“ smatra svaka fizička procedura kojom se prikupljaju podaci i manipulacija subjekta i/ili njegovog okoliša u istraživačke svrhe. „Interakcija“ je određena kao komunikacija ili međuljudski kontakt između istraživača i subjekta dok se pod „privatne informacije“ smatraju informacije o ponašanju koje se javlja u kontekstu u kojem pojedinac razumno može očekivati da se ne odvija promatranje ili snimanje, kao i one informacije koje su pružene od strane pojedinca u određene svrhe i za koje se može razumno očekivati da neće biti javne.

UPOZORENJE: Ono što slijedi jest zaista šokantno. To su informacije koje vam medicinske udruge, proizvođači lijekova ili večernje novosti ne pružaju. Nikada vam nije rečena istina o konvencionalnoj medicini u javnim školama ili na fakultetu. To je mračna tajna medicinskog sustava, a nakon što pročitate istinite priče o kojima ćemo pisati u nekoliko nastavaka, nikada više nećete vjerovati farmaceutskim tvrtkama. Pisat ćemo o njima ne kao o obliku zabave nego u obliku surovog upozorenja na ono što bi se moglo dogoditi vama ili vašoj djeci. Priče i slike su veoma uznemirujuće i nastavljate uz vlastiti rizik.

(1945.) Pokrenut je eksperiment nad 800 zatvorenika u Atlanti kako bi se pronašao lijek za malariju.

Iste godine američki State Department, vojna obavještajna služba i CIA započinju „Operaciju spajalica“ kojom se nacističkim znanstvenicima nudi imunitet i tajni identitet u razmjenu za rad na tajnim vladinim projektima o aerodinamici i medicini kemijskog ratovanja u SAD-u. Većina je znanstvenika, njih skoro 500, raspoređena na poligon White Sands, Novi Meksiko, Utvrdu Bliss, Teksas i Huntsville u Alabami kako bi radili na tehnologiji vođenih i balističkih projektila. To je dovelo do osnivanja NASA-e i američkog ICBM programa.

Veliki dio informacija u vezi Operacije spajalica je još uvijek tajan.

(1946.) Postignut je tajni dogovor s dr. Shiro Ishiijem i vođama Jedinice 731 o prikrivanju podataka o mikrobnom ratovanju temeljenom na eksperimentima nad ljudima u zamjenu za imunitet od kaznenog progona za ratne zločine.

U međuvremenu su muškim i ženskim subjektima istraživanja u Argonne nacionalnim laboratorijima u Chicagu ubrizgane injekcije koje su sadržavale arsen-76 kako bi se proučio način na koji ljudsko tijelo apsorbira, distribuira i izlučuje arsen.

(1946.-1947.) Istraživači sa Sveučilišta Rochester u četiri muških i ženskih subjekata istraživanja ubrizgavaju uran-234 i uran-235 u dozama koje su varirale od 6,4 do 70,7 mikrograma po kilogramu tjelesne težine kako bi proučili kolika se količina urana može tolerirati prije nego dođe do oštećenja bubrega.

(1946.-1953.) Američki odbor za atomsku energiju sponzorira studije u kojima istraživači s Harvardske medicinske škole, Opće bolnice Massachusetts i Bostonske sveučilišne medicinske škole svako jutro hrane mentalno zaostale studente Fernald državne škole zobenim žitaricama posutim radioaktivnim spojevima kako bi nutricionisti mogli proučavati način na koji se konzervansi kreću kroz ljudsko tijelo i da li blokiraju apsorpciju vitamina i minerala. Kasnije su isto istraživanje proveli i MIT istraživači u državnoj školi Wrentham.

(1947.) CIA počinje istraživati LSD kao potencijalno oružje koje bi koristili američki obavještajci. Civilni i vojni subjekti istraživanja su korišteni bez njihovog znanja. Projekt MKUltra je bio tajan, nezakonit istraživački program o promjeni ponašanja koji je službeno sankcioniran 1953. god. Opseg istraživanja je smanjen 1964. god., ponovo ograničen 1967. god i konačno zaustavljen 1973. god.

MKUltra je uključivao korištenje mnogih metodologija manipulacije ljudskim pojedinačnim stanjima i promijenjenim funkcijama mozga uključujući tajno upravljanje drogama (posebice LSD) i ostalih kemikalija, hipnoze, senzorne deprivacije, izolacije, verbalno i seksualno zlostavljanje, kao i razne oblike mučenja. Istraživanje je provedeno u  80 institucija, uključujući sveučilišta i fakultete, bolnice, zatvore i farmaceutske tvrtke. U projektu su sudjelovali bivši nacistički znanstvenici (kao i u nekim od ostalih poznatih projekata kao što su „Projekt ćaskanje“ (Chatter project) koji je pokrenut 1947. god., a koji je bio usmjeren na identificiranje prirodnih i sintetičkih tvari za korištenje tijekom ispitivanja uz  korištenje anabasina (alkaloida), skopolamina i meskalina i „Projekt plava ptica“ (Bluebird project), kasnije preimenovan u „Projekt artičoka“ u kojem su proučavani hipnoza, prisilna ovisnost o morfiju (i prisilno odvikavanje) kao i korištenje ostalih kemikalija kojima se izazivala amnezija i druga stanja kod subjekata eksperimenta).

Projekt MKUltra je 1964. god. preimenovan u MK SEARCH kojim se pokušalo proizvesti savršen serum istine za korištenje pri ispitivanju osumnjičenih sovjetskih špijuna tijekom Hladnog rata, ali i kao istraživanje ostalih mogućnosti kontrole uma.

S obzirom da su 1973. god. dokumenti namjerno uništeni, teško je dobiti potpunu sliku o više od 150 pojedinačno financiranih istraživačkih podprojekata od strane CIA-e. Jedan od članova CIA-e tvrdi da su svi dokumenti i kemikalije uništeni iako se smatra da su neki od njih prokrijumčareni iz organizacije te zadržani u privatnom vlasništvu i organizacijama. (više detalja o ovom istraživanju Matrix World vam donosi ovdje)

(1948.) Temeljem tajnih ispitivanja provedenih 1945. god. na stanovnicima Newburgha, istraživači Projekta F su u kolovozu 1948. god. objavili u časopisu Američke stomatološke udruge detalje istraživanja o opasnostima fluora na zdravlje ljudi. Američka komisija za atomsku energiju (AEC) ga je brzo cenzorirala zbog „nacionalne sigurnosti“.

(1950.) Dr. Joseph Strokes na Sveučilištu Pennsylvania inficira 200 zatvorenica virusnim hepatitisom.

Iste je godine američka mornarica nad San Franciscom raspršila velike količine serratia marcescens, bakteriološkog sredstva, čime se pokrenulo izbijanje bolesti slične upali pluća, a što je uzrokovalo smrt najmanje jedne osobe. Godinu dana kasnije je kineski premijer Chon En-lai optužio SAD da su koristile biološke tvari protiv Sjeverne Koreje i Kine. Svoje je izjave podupirao izjavama 25 američkih ratnih zarobljenika da je SAD bacao antraksom kontaminirano perje, komarce i buhe koji su prenosili žutu groznicu kao i propagandne letke prskane kolerom nad Manchuriaandom u Sjevernoj Koreji.

Od 1950. do 1953. god. američka je vojska otpustila kemijski oblak nad šest američkih i kanadskih gradova kako bi ispitali način raspršivanja  kemijskog oružja. Vojni dokumenti napominju da su takvi otrovni kemijski spojevi korišteni iznad Winipega, Kanada, gdje su prijavljene brojne respiratorne bolesti.

(1951.-1960.) Sveučilište Pennsylvania, pod ugovorom s američkom vojskom, provodi psihofarmakološke eksperimente nad stotinu zatvorenika u Pennsylvaniji.

(1952.-1974.) Dermatolog dr Albert Kligman provodi eksperimente nad zatvorenicima zatvora Holmesburg testirajući proizvode na koži.

(1953.-1957.) Oak Ridge je sponzorirao ubrizgavanje urana u jedanaest pacijenata u Općoj bolnici Massachusetts.

(1953.) Američka komisija za atomsku energiju sponzorira istraživanja o jodu na Sveučilištu Iowa. U prvom su istraživanju istraživači trudnicama dali 100 do 200 mikrokirija joda-131 i nakon toga proučavali abortirane fetuse kako bi otkrili u kojoj fazi i do koje mjere radioaktivni jod ulazi u posteljicu. U drugoj su studiji istraživači 12 muške i 13 ženske novorođenčadi, stare do 36 sati, oralno ili intravenozno davali jod-131 da bi kasnije mjerili koncentraciju joda u štitnoj žlijezdi beba.

(1950.-1970.) Mentalno zaostaloj djeci je u školi Willowbrook namjerno ubrizgan virus hepatitisa u pokušaju otkrivanja cjepiva. Sudjelovanje u studiji je bio uvjet za primanje u tu instituciju.

1956. god. je dr. Albert  Sabin ispitivao eksperimentalno cjepivo protiv dječje paralize nad 133 zatvorenika u državi Ohio.

(1951-1956) Sveučilište u Teksasu je započelo studiju o učinku radijacije nad pacijentima koji boluju od raka od kojih su većina bili članovi manjina ili siromašne osobe kako bi se odredila mogućnost liječenja raka radijacijom i moguće dugoročno djelovanje radijacije na pilote koji upravljaju letjelicama na nuklearni pogon. Istraživanje je trajalo do 1956. god. i uključivalo je 163 pacijenata koji boluju od raka.

U razdoblju od 1962. do 1966. god., 33 farmaceutske tvrtke su testirale 153 eksperimentalna lijeka samo u zatvoru Holmesburg.

(nastavit će se)

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 1.dio

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 2.dio

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 4.dio